fbpx

Omlet z kaszy jaglanej z botwiną, czyli łatwy jaglany omlet z zieleniną i wykorzystanie kaszy jaglanej

by Kucharka w baletkach

Omlet z kaszy jaglanej z botwiną to kolejny  przepyszny pomysł na wykorzystanie ugotowanej kaszy jaglanej. Lub po prostu zrobienie z niej czegoś wyjątkowego.

Kasza jaglana jest dość niewinna w smaku. Jest bardzo delikatna, wręcz jałowa, a mój Krzysiek twierdzi, że to kasza zupełnie bez smaku. Ja tak nie uważam i uwielbiam podawać ją sobie do gulaszy warzywnych jak na przykład gulaszu z fasolką szparagową lub pomidorowego gulaszu z kurczakiem.

Jednak najbardziej lubię w kaszy jaglanej to, że można z nią pójść o krok dalej. To ona zapewnia idealną konsystencję wegańskim pasztetom, można zrobić z niej pyszny spód do pizzy, zamienić w placki, albo zrobić omlet.

Omlet z kaszy jaglanej z botwiną jest szybki i łatwy

Omlet z kaszy jaglanej z botwiną od góry na białym talerzu

Omlet jaglany z botwiną jest super łatwy i szybki. Dodatkowo, nie czuć ani nie widać w nim kaszy jaglanej, a wcale jej nie miksujemy blenderem.

Omlet wygląda przepięknie, jest delikatny w smaku, czuć w nim cieciorkę, ale też lekką słodycz z botwiny.

Tak naprawdę do naszego omletu jaglanego trafiają tylko liście. Można więc spokojnie zastąpić botwinę szpinakiem lub pokrzywą.

Taki omlet z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się obok jakiegoś gulaszu jak na przykład z kurczaka duszonego w botwinie. Jednak może być też podany jako kolacja obsypany serem. W każdej wersji będzie pyszny. Bardzo polecam i zapraszam :) 

Omlet z kaszy jaglanej z botwiną

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 435 kalorii 18b, 52w, 16t, 5bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 pęczek botwinki (tylko liście)
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
  2. Liście botwinki siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, jajka, mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z połową masła. Masę dzielimy na 2 części i smażymy jeden omlet, a następnie drugi, mniej więcej po 4-5 minutach przewracając na drugą stronę.
  4. Podajemy z sosem tzaztiki lub czosnkowym. Smacznego :)
Omlet z kaszy jaglanej z botwiną

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close