Omlety zazwyczaj pojawiały się u mnie raczej w wersji na wytrawnie i na kolację, ale ostatnio, kiedy kupiłam tyle przepysznych truskawek i borówek w końcu skończyło się na omlecie na słodko. A więc zapraszam na omlet z twarożkiem, truskawkami i borówkami. Pięknie kolorowy, z dużą ilością owoców, lekko puszysty – idealny omlet z owocami. Wykonanie jest bajecznie proste i do samego omletu potrzebujecie tylko jajek, ale szczerze powiedziawszy ja właśnie lubię takie „czyste” omlety (wyjątkiem tu jest owsiany, ale to bardziej jak gruby naleśnik ;p), bo dodatek mąki już sprawia, że dla mnie to bardziej naleśnik :p A, że chciałam omlet z owocami to właśnie taki zrobiłam i naprawdę będzie mi bardzo smutno, kiedy sezon borówkowy się skończy… Ale tymczasem zapraszam na cudowny omlet z twarożkiem, truskawkami i borówkami – koniecznie podajcie go z masłem orzechowym i jakimś syropem np. klonowym :)
Omlet z twarożkiem, truskawkami i borówkami
(1 porcja)
~ 2 jajka
~ szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Mieszamy następnie z żółtkami i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok. 4-5 minut. Po tym czasie ostrożnie odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minutkę.
~ 50 g twarogu półtłustego
~ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
~ 200 g truskawek
~ 200 g borówek
Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem. Smarujemy omlet.
Na wierzch wysypujemy pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki bez szypułek i borówki. Podajemy z masłem orzechowym i/lub syropem klonowym. Smacznego :)
1 komentarz
Raczej jestem osobą, która preferuje placki, ale takim omletem nie pogardzę :D