Orzechowa wegańska szarlotka z kruszonką bez cukru powstała z miłości do nie marnowania.
W pracy mamy bowiem taki mały kącik owocowo-przekąskowy. Ostatnio natknęłam się w nim na miskę pomarszczonych miękkich jabłek z poprzedniego tygodnia, których już nikt nie chciał.
Jabłka to zdecydowanie moje ukochane owoce. Oczywiście nie mogłam pozwolić, żeby w końcu zgniły. Wszystkie więc przygarnęłam i powstała bardzo spontaniczna orzechowa wegańska szarlotka z kruszonką bez cukru.
Jeżeli przyjrzelibyście się generalnie szarlotkom na moim blogu, z pewnością zauważylibyście, że większość opiera się na kruchym cieście i kruszonce w przeróżnych wersjach. Była już bezglutenowa krucha szarlotka albo zdrowsza szarlotka z kruszonką.
Mam do tych wersji szczególny sentyment. To właśnie szarlotka z kruszonką to było pierwsze ciasto, które upiekłam kiedykolwiek sama (a właściwie z moją przyjaciółką).
Ta orzechowa wegańska szarlotka z kruszonką bez cukru jest zdrową wariacją na temat mojej ukochanej klasyki. Spód jest z masła orzechowego. Jabłka słodzimy daktylami. A kruszonka jest na bazie erytrolu lub syropu klonowego. I muszę powiedzieć, że smakowo nie odbiega ani trochę od klasyki. Koniecznie spróbujcie – ta szarlotka bez cukru to niebo.
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g masła orzechowego gładkiego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 8 łyżek mleka roślinnego
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Jabłka:
- 400 g obranych jabłek (u mnie antonówki)
- 40 g daktyli suszonych
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 40-50 g mąki pszennej
- 2 łyżki erytrolu/ksylitolu (lub syropu klonowego – wtedy dodajemy troszkę więcej mąki)
- 2 łyżki margaryny wegańskiej
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Masło orzechowe mieszamy energicznie z syropem klonowym i mlekiem. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy na ciasto.
- Ciastem wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc płaski spód z niskimi bokami.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 13-15 minut, aż się ładnie zarumieni Wyjmujemy i studzimy.
Jabłka:
- Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie rozgniatamy je dokładnie widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy.
- Jabłka kroimy w kosteczkę lub plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą. Całość zagotowujemy mieszając.
- Zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Wykładamy je równomiernie na podpieczony spód.
Kruszonka:
- Mąkę mieszamy z margaryną jak na zacierki. Dodajemy erytrol/ksylitol. Mieszamy łyżką i wykładamy równomiernie na wierzch ciasta tworząc kruszonkę.
- Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 minut (uważamy, żeby nie przyrumienić za bardzo kruszonki). Wyjmujemy i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)
4 komentarze
Wydaje się bardzo prosta w wykonaniu. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie, ale mam nadzieje jak zrobię wszystko według przepisu to się uda :)
Trzymam kciuki :) Już miałam jednego bardzo zadowolonego testera popartego ciepłymi słowami od jej 4-letniego dziecka, więc mam nadzieję, że Tobie też wyjdzie bez problemu i będzie super! Mam nadzieję, że dasz znać i pozdrawiam serdecznie :)
Dzisiaj robię, zobaczymy :)
Mam nadzieję, że wyszła :)