fbpx

Orzechowa wegańska szarlotka z kruszonką bez cukru – przepyszna zdrowa i łatwa szarlotka

by Kucharka w baletkach

W pracy mamy taki mały kącik owocowo-przekąskowy i ostatnio natknęłam się w nim na miskę pomarszczonych miękkich jabłek z poprzedniego tygodnia, których już nikt nie chciał. Jabłka to zdecydowanie moje ukochane owoce i oczywiście nie mogłam pozwolić, żeby w końcu zgniły, więc wszystkie przygarnęłam i powstała bardzo spontaniczna orzechowa wegańska szarlotka z kruszonką bez cukru. Jeżeli przyjrzelibyście się generalnie szarlotkom na moim blogu, z pewnością zauważylibyście, że większość opiera się na kruchym cieście i kruszonce w przeróżnych wersjach – była już bezglutenowa krucha szarlotka albo zdrowsza szarlotka z kruszonką. Mam do tych wersji szczególny sentyment, bo właśnie szarlotka z kruszonką to było pierwsze ciasto, które upiekłam kiedykolwiek sama (a właściwie z moją przyjaciółką). I ta orzechowa wegańska szarlotka z kruszonką bez cukru jest zdrową wariacją na temat mojej ukochanej klasyki – spód jest z masła orzechowego, jabłka słodzimy daktylami, a kruszonka jest na bazie erytrolu lub syropu klonowego. I muszę powiedzieć, że smakowo nie odbiega ani trochę od klasyki. Koniecznie spróbujcie – ta szarlotka bez cukru to niebo <3

Drukuj

Orzechowa wegańska szarlotka z kruszonką bez cukru

Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 185 kalorii, 5B, 25W, 7T, 3bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g masła orzechowego gładkiego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 8 łyżek mleka roślinnego
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 400 g obranych jabłek (u mnie antonówki)
  • 40 g daktyli suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 40-50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki erytrolu/ksylitolu (lub syropu klonowego – wtedy dodajemy troszkę więcej mąki)
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Masło orzechowe mieszamy energicznie z syropem klonowym i mlekiem. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy na ciasto.
  3. Ciastem wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc płaski spód z niskimi bokami.
  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 13-15 minut, aż się ładnie zarumieni Wyjmujemy i studzimy.

Jabłka:

  1. Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie rozgniatamy je dokładnie widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy.
  2. Jabłka kroimy w kosteczkę lub plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą. Całość zagotowujemy mieszając.
  3. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Wykładamy je równomiernie na podpieczony spód.

Kruszonka:

  1. Mąkę mieszamy z margaryną jak na zacierki. Dodajemy erytrol/ksylitol.  Mieszamy łyżką i wykładamy równomiernie na wierzch ciasta tworząc kruszonkę.
  2. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 minut (uważamy, żeby nie przyrumienić za bardzo kruszonki). Wyjmujemy i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Magda 4 maja 2021 - 07:55

Wydaje się bardzo prosta w wykonaniu. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie, ale mam nadzieje jak zrobię wszystko według przepisu to się uda :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 4 maja 2021 - 09:37

Trzymam kciuki :) Już miałam jednego bardzo zadowolonego testera popartego ciepłymi słowami od jej 4-letniego dziecka, więc mam nadzieję, że Tobie też wyjdzie bez problemu i będzie super! Mam nadzieję, że dasz znać i pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close