fbpx

Makaron z pesto z liści rzodkiewek i parmezanem – ekspresowy obiad bez mięsa

by Kucharka w baletkach

Makarony to bardzo wdzięczne dania, które przydają się najbardziej, kiedy mamy mało czasu. A jednym z najbardziej ekspresowych pomysłów na makarony jest makaron z pesto, który na pewno jest większości bardzo dobrze znany. Dzisiaj jednak proponuję spędzenie 5 minut dłużej w kuchni i przygotowanie makaronu z własnoręcznie zrobionym pesto z liści rzodkiewek, które pokazywałam Wam w poprzednim poście. Tutaj jeszcze dodajemy nieco pikanterii i koloru wrzucając posiekane świeże rzodkiewki (które troszeczkę jednak swojej pikantności tracą po podsmażeniu, więc nie bójcie się ;)), jeszcze więcej czosnku, a wszystko posypujemy wyrazistym parmezanem, który nadaje bardzo fajny charakterek, a jest też świetnym źródłem wapnia. Więc w skrócie – mamy tutaj wyjątkową odsłonę makaronu z pesto w zero wastowej bardzo rzodkiewkowej formie, która mam nadzieję oczaruje Was tak samo jak mnie :)

Drukuj

Makaron z pesto z liści rzodkiewek

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 714 kalorii, 29B, 65W, 38T, 4 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu z pszenicy durum (najlepiej świderki, bo pesto fajnie wchodzi wtedy między makaron :))
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pesto z liści rzodkiewek z tego przepisu
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek parmezanu
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
  2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a rzodkiewki kroimy w plasterki.
  3. Na rozgrzanej oliwie na dużej patelni smażymy cebulę i czosnek. Po 1-2minutach dodajemy rzodkiewki i smażymy 2-3 minuty. 
  4. Na patelnię dodajemy pesto i makaron. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki parmezanu i pieprz (parmezan i pesto są już dość słone, więc sól raczej się nie przyda ;)). Mieszamy. 
  5. Wykładamy porcje na talerze, posypujemy resztą parmezanu i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close