E-book Gofrowe love to efekt mojego kompletnego zauroczenia goframi, które uderzyło we mnie ogromną mocą z momentem zakupu gofrownicy. Wiedziałam, że gofry to nie tylko słodkie rozpustne desery ze śmietaną, polewami i posypkami, które kupuje się nad morzem, ale nie sądziłam, że zacznę robić gofry z prawie wszystkiego. I że będą mi towarzyszyć codziennie.
Jednak, stało się i gofry zaczęły być moim śniadaniem, przekąską, często obiadem i nawet kolacją. Kiedy bardzo skupiałam się na tworzeniu e-booka i testowałam przepisy kilkukrotnie, zdarzały się dni, kiedy jadłam tylko gofry. I to były przepyszne dni, a dodatkowo, naprawdę zdrowe i zbilansowane pod względem makro- i mikroskładników!
Postanowiłam więc podzielić się jednym z takich dni, żebyście zobaczyli, jaki wielki potencjał mają gofry, bo znając zaledwie kilka przepisów, można naprawdę szybko, tanio i zdrowo gotować, a do tego jeść cały dzień pyszne gofry. Poniższe menu to tylko zalążek potencjału gofrów, ale mam nadzieję, że z z niego skorzystasz i że już nigdy gofrownica nie będzie stała zakurzona w szafce ;)
Zapraszam więc – dieta gofrowa, czyli zdrowa zbilansowana wegetariańska dieta 2000 kcal przed Wami :)
Dieta gofrowa – zdrowa zbilansowana wegetariańska dieta 2000 kcal
Śniadanie: sernikowy gofr bananowy podany z masłem orzechowym, jogurtem, bananem, borówkami i syropem klonowym
- gofr sernikowy bananowy (1 porcja, czyli 1/2 przepisu)
- 1 mała pomarańcza lub 1/2 banana
- 100 g borówek
- 1 łyżka masła orzechowego (25 g)
- 1 łyżka syropu klonowego (25 g)
- jogurt naturalny 2% (100 g)
Usmażonego gofra smarujemy masłem orzechowym, układamy pomarańczę lub banana oraz borówki. Podajemy z jogurtem zmieszanym z syropem klonowym.
816 kcal, 40 g białka, 115 g węglowodanów, 25 g tłuszczy, 11 g błonnika
Obiad: Wegańskie gofry kimchi podane z tofucznicą
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 150 g kimchi
- 2 łyżki oliwy
- 1 kostka tofu (180 g)
- 1 pomidor
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Mąkę z ciecierzycy, kimchi i 1 łyżkę oliwy mieszamy (jeżeli Wasze kimchi ma duże kawałki kapusty, warto je posiekać). Odstawiamy na chwilkę i smażymy gofry.
Tofucznica: cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy. Tofu rozgniatamy widelcem i wrzucamy na lekko zrumienioną cebulkę. Gdy już lekko się przesmaży dodajemy czarną sól, pieprz i płatki drożdżowe. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z gofrem posypane szczypiorkiem.
710 kcal, 39 g białka, 55 g węglowodanów, 30 g tłuszczy, 4 g błonnika
Kolacja: gofry a la placki ziemniaczane
- 200 g ziemniaków
- 2,5 łyżki oliwy
- 20 g mąki z ciecierzycy
- 1 mała cebula
- 1 ogórek zielony
- 100 g jogurtu naturalnego 2%
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i lekko odciskamy. Dodajemy mąkę, posiekaną drobno
cebulę, sól, pieprze i oliwę. Smażymy gofry.
Ogórek ścieramy na tarce, koperek siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystko z jogurtem. Podajemy z goframi.
500 kcal, 15 g białka, 64 g węglowodanów, 19 g tłuszczy, 6 g błonnika