Wiem, że już ostatnio były placki na kefirze, ale nie mogłam powstrzymać się przed dodaniem przepisu na owsiane naleśniki na kefirze, które są równie mięciutkie i pyszne co placki, ale zyskują ciekawą nutkę przez dodanie zmielonych płatków owsianych zamiast zwykłej mąki pszennej. Wciąż są delikatne i lekko sernikowate, ale płatki owsiane nadają bardziej wyrazisty smak i sprawiają, że są bardziej sycące. Takie połączenie smaków idealnie pasuje do słodkich soczystych truskawek i jogurtu czy twarożku, a wiadomo, że wszelkie naleśniki i placki to najlepsze śniadania w weekend. Więc polecam zaserwować sobie i te owsiane naleśniki na kefirze, a z pozostałego kefiru zrobić następnego dnia placki – pyszne zdrowe sezonowe śniadania lub podwieczorki i niezaleganie kefiru w lodówce gwarantowane :D I obiecuję, że już następny przepis będzie nie z owocami, bo też mam już kilka dobroci w zanadrzu do podzielenia ;-)
Owsiane naleśniki na kefirze z truskawkami
(ok. 6 naleśników – 2 porcje)
~ 90-100 g płatków owsianych (ok. 10 łyżek)
~ 2 małe jajka
~ 200 ml kefiru (ok. 1/2 opakowania)
~ 1/2 szklanki wody lub mleka
~ 400 g truskawek
~ do podania dodatkowo: jogurt naturalny / syrop klonowy / masło orzechowe
Płatki owsiane mielimy blenderem (nie musi być super dokładnie, mogą być grubo zmielone, ale ważne, żeby nie były już płatkami ;)). Mieszamy dokładnie z jajkami, kefirem i wodą. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut.
Patelnię do naleśników rozgrzewamy (w razie natłuszczamy wacikiem namoczonym w oleju). Gdy się dobrze rozgrzeje zmniejszamy ogień na średni.
Wylewamy porcje ciasta na patelnię i smażymy naleśniki bardzo ostrożnie je przewracając. Podajemy z truskawkami, jogurtem, syropem klonowym, nutellą (najlepiej domową) lub masłem orzechowym. Smacznego :-)