Placki na kefirze z borówkami – bardzo delikatne i łatwe

Placki z owocami to jedne z najlepszych śniadań, które można sobie zaserwować w letnich miesiącach. Na blogu pokazywałam już Wam owsiane pancakes z borówkami, placki z serka wiejskiego z truskawkami czy placki twarogowe z nektarynkami, a dzisiaj mam bardzo delikatne i łatwe placki na kefirze z borówkami. Nigdy nie byłam wielka fanką kefiru i poza chłodnikami (chłodnik z botwinki <3), ale postanowiłam się do niego przekonać i okazał się przecudowny do wszelkich placków i naleśników. Idealnie łączy się z mąką i jajkami, a naleśniki zyskują lekko sernikowaty smak, który idealnie pasuje do borówek. Placki na kefirze z borówkami właśnie są fajnie sernikowate, mięciutkie, delikatne i pyszne – koniecznie spróbujcie na śniadanie lub zdrowy deser :-)

Placki na kefirze z borówkami

(ok. 10 placków – 2 porcje)

~ 200 ml kefiru (ok. 1/2 opakowania)
~ 2 małe jajka
~ 50-60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 150 g borówek

~ do podania: jogurt lub twarożek, syrop klonowy, masło orzechowe

Do miski dodajemy kefir, jajka, mąkę i proszek. Mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia. Dodajemy borówki i mieszamy.

Patelnię do naleśników rozgrzewamy (w razie natłuszczamy wacikiem namoczonym w oleju). Gdy się dobrze rozgrzeje zmniejszamy ogień na średni. Łyżką wykładamy porcje ciasta na patelnię (ciasto będzie dość płynne, nie przejmujcie się tym ;-)). Każdy placek to ok. 2 łyżki ciasta. Smażymy z każdej strony ok. 1-2 minuty uważając przy przewracaniu (są bardzo delikatne). Układamy porcje na talerzach. Podajemy z jogurtem lub twarożkiem i masłem orzechowym lub syropem klonowym. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *