fbpx

Amerykańskie puszyste pancakes – klasyczne śniadanie w USA

by Kucharka w baletkach

Dzisiaj proste, łatwe, pyszne i sycące (jak potrawy amerykańskie w większości ;-)) amerykańskie pancakes klasyczne. Pancakes to już danie sztandarowe, które zna każdy, a Ci co jeszcze nie próbowali absolutnie muszą to nadrobić. Ja mam swój sprawdzony przepis, żeby wychodziły grube, puszyste w prawdziwie amerykańskim stylu ;-) Ten przepis jest naprawdę niezawodny! Kiedy zrobiłam go pierwszy raz, robiłam je potem dzień w dzień przez tydzień, bo mój tata nie mógł się od nich oderwać. Nawet nie chciał jeść już tych tradycyjnych polskich naleśników. U mnie takie zawsze obowiązkowo z masłem orzechowym i owocami (szczególnie polecam z borówkami), u mojego taty z syropem klonowym, a u mojej mamy z masłem i syropem. Ale i tak każda wersja jest przepyszna ;-)

Amerykańskie puszyste pancakes

(4-5 dużych porcji)

~ 450 g mąki
~ 3 szklanki mleka
~ 3 jajka
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka sody

Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Dodajemy jajka, mleko i mieszamy dokładnie trzepaczką do pozbycia się grudek. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki cukru, ale jeżeli podacie z syropem to nie potrzeba dodatkowej słodkości ;-)

Smażymy na rozgrzanej patelni placuszki i układamy w górki. Podajemy z syropem klonowym/masłem orzechowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Magdalena Kuchaja 27 marca 2014 - 21:07

Pancakes w każdej odsłonie są boskie… :) Wyglądają świetnie!
Chciałabym nominować Cię do zabawy "Liebster Blog Award", w której mam nadzieję weźmiesz udział. Moje pytania: https://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/03/prazona-ciecierzyca-z-pomidorowa.html
Zapraszam!

Odpowiedz

Skomentuj

Close