Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą powstał po bardzo długich rozważaniach co by tu zjeść na obiad, bo ostatnio (jak można zresztą było zauważyć) bardzo polubiłam się z makaronem i trudno mi tak brutalnie makaron zignorować. Więc odganiając napierające na moją głowę pomysły na potrawy z makaronem, wpadłam na to, żeby zrobić danie z ryżu, które na pewno spodobało by się tym trenującym na siłowni. Ryż i kurczak to już mantra w tym środowisku, a szpinak to dodatkowo bardzo zdrowe warzywo, które pomaga pięknie budować mięśnie. Więc nie dość, że ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą jest przepyszny to jeszcze wspaniale wpływa na nasze ciało. Same plusy :) A tutaj wszystkie składniki się wspaniale komponują i powstaje naprawdę przepyszne danie. Nawet trudno mi je opisać słowami, bo trzeba po prostu spróbować. Kiedyś jakoś sceptycznie podchodziłam do ryżu i szpinaku razem, ale całkowicie bez sensu. To duet świetnie się dopasowujący, a z kurczakiem i fetą to już w ogóle bajka. Polecam z całego serca :)

Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą

(2 porcje) 

~ 1 duża cebula
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 100 g ryżu (ja użyłam brązowego)
~ 400 g mrożonego szpinaku
~ 50 g fety
~ 2-3 łyżki oliwy
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (polecam brązowy gotować 35-40, bo wtedy jest mięciutki :)) Odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Podsmażamy wszystko i dodajemy szpinak. Smażymy, aż wszystko się połączy.
Następnie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu. Smacznego :)

Drukuj



7 thoughts on “Ryż z kurczakiem, szpinakiem i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *