fbpx

Paprykowe krakersy z serem

by Kucharka w baletkach

Przez to, że ostatnio miałam mniej czasu na pisanie to nagromadziło mi się dość dużo przepisów do podzielenia z Wami i sama nie wiedziałam, co wstawić. Padło w końcu na imprezową przekąskę, która przyświecała ostatniemu weekendowi :> A jest bardzo szybka, łatwa i zaskakująco smaczna! Szczerze powiedziawszy, podczas robienia tych krakersów wyczuwałam jedną wielką porażkę (nam bloggerom też często coś może nie wyjść! ;p) – masa mi ściemniała, włożyłam ją na za długo do lodówki, więc była za twarda, nie wiedziałam jak cienko wałkować albo czy starczy tej papryki na wierzch. Ale brnęłam dalej, bo już zapowiedziałam wszystkim, że będą krakersy i czy tego chciały czy nie, musiały się pojawić! Dopiero ulżyło mi, kiedy wyjęłam je z piekarnika. Dobra, właściwie 5 minut później, jak już bezpiecznie było ich spróbować nie narażając się na poparzenie języka :P Bo wyszły super! Odpowiednio miękkie, odpowiednio grube, odpowiednio paprykowe z odpowiednio wyraźną nutą sera. Idealne na imprezę czy na zwykłą przekąskę. Na pewno zawitają u nas jeszcze nie raz, a Wam je również serdecznie polecam ;)) I pamiętajcie, że nawet jak myślicie, że Wam nie wychodzi to nie przejmujcie się tym, bo w większości przypadków na pewno wyjdzie! Bądźmy pozytywni w kuchni :D

Paprykowe krakersy z serem

~ 150 g sera żółtego (u mnie gruyere, ale zwykły da radę ;))
~ 300 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
~ 75 g masła
~ 3/4 szklanki wody
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1,5 łyżeczki cukru
~ 1 łyżeczka soli
~ 2 łyżeczki papryki słodkiej (z nutką ostrej polecam ;))
~ 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do niego mąkę, proszek,masło, cukier, sól i wodę (w razie potrzeby dolejcie więcej ;)). Zagniatamy na jednolite ciasto (urabiajcie je parę minut, żeby dobrze się wszystko połączyło). Odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Następnie dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek  grubości ok. 0,5 cm. Posypujemy je z każdej strony dokładnie papryką i czosnkiem. Lekko uklepujemy. Kroimy w paski, a następnie w romby, równoległoboki, deltoidy, kwadraty, trójkąty czy cokolwiek chcecie (kształt dowolny ;p). Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach ok. 10-12 minut (aż się lekko zrumienią). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego ;)
 

coś na dokładkę?

2 komentarze

Maja Wierzbicka 28 października 2015 - 17:34

świetne do pochrupania przy dobrym filmie :)
Zapraszam do mnie :)

Odpowiedz
Ania S 30 października 2015 - 09:37

Na pewno wszystkie kupne krakersy przy Twoich mogą się schować :P
Wyglądają przepysznie – chrupiąco i treściwie ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close