Pasta z bobu i awokado to pasta z bobu, która idealnie pasuje do kanapek z jajkiem na miękko.
Na blogu znajdziesz już kilka past z bobu. Dotychczas prym u mnie wiodła pasta z bobu i mięty. Bób i mięta to nie do końca oczywiste połączenie, ale naprawdę warto je znać. Dodatkowo, często wpadał też po prostu hummus z bobu, egipski ful czy nawet bardzo oryginalna pasta z bobu, bakłażana i pistacji.
Jak widać, pasty z bobu cieszą się u mnie dużym powodzeniem. Zresztą jak sam bób. Co łatwo można dostrzec patrząc na ilość przepisów z bobem w zakładce przepisy na bób ;) Przyznam szczerze, że zdziwiło mnie nawet, że jeszcze nie pojawiło się na blogu dzisiejsze bobomole, bo jadłam je już przynajmniej kilka razy.
Pasta z bobu i awokado idealna do jajek i nie tylko

Ta pasta z bobu i awokado świetnie nada się do posmarowania kanapek z jajkiem. Jednak, równie pysznie smakować będzie też z plastrami tofu czy nawet roślinną kiełbaską czy kaszanką. Ja, jak reszta świata zresztą, uwielbiam połączenie awokado i jajka. A dodatek bobu sprawia, że całość jest jeszcze pyszniejsza i bardziej sycąca.
Bobomole jednak nie musi być tylko na kanapki. Podobnie jak guacamole, świetnie nada się też jako dip do nachosów. Wtedy jednak polecam użyć blendera choć chwilkę, żeby bób się lepiej zmielił. Jeżeli zostajesz jednak przy zwykłych kanapkach to rozgniecienie składników widelcem w zupełności starczy.
Dodatkowo, nie wiem czy też tego nie lubisz jak ja, ale naprawdę nie lubię obierać bobu. Umilam to sobie włączając ulubiony podcast lub serial. Jednak, wciąż bób ląduje mi za paznokciami, a w rękawiczkach jest niewygodnie. Mimo wszystko kupuję bób i wolę gotować go już obrany. Zawsze więc od razu obieram całą paczkę i często cały już gotuję. Część można zamrozić, część zużyć w przeciągu kilku dni do past i innych potraw. Bardzo polecam, żeby tak zrobić, bo to naprawdę oszczędza nerwów i czasu ;)
A tymczasem zapraszam na pyszne bobomole, czyli idealną pastę z bobu do kanapek, nachosów czy naleśników.

SKŁADNIKI
- 180 g obranego bobu (przed obraniem ok. 250 g)
- 1 małe awokado (ok. 140 g)
- 1-2 ząbki czosnku lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sok z 1/2 limonki
- sól, pieprz
- do podania: 4 kromki ulubionego pieczywa (u mnie chleb sycylijski z suszonymi pomidorami), 4 jajka ugotowane na miękko, szczypta ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
- Bób gotujemy do miękkości ok. 5 minut. Lekko studzimy.
- Do miski wrzucamy bób, awokado i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozgniatamy dokładnie widelcem do połączenia. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Mieszamy.
- Kromki chleba opiekamy na chrupiąco. Każdą smarujemy pastą z bobu, układamy jajko, kroimy je na połówki i lekko rozgniatamy. Posypujemy ostrą papryką. Smacznego :)