Wegańskie pęczotto z mięsem mielonym i pieczarkami – szybkie i pyszne

Choć raczej wystrzegam się tutaj dodawania przepisów z półproduktami, to postanowiłam zrobić mały wyjątek, bo odkryłam ostatnio naprawdę przepyszny i zdrowy zamiennik mięsa i myślę, że naprawdę warto go spróbować. A mowa tutaj o wegańskim mięsie mielonym kupionym w popularnym niemieckim dyskoncie, które mi osobiście smakowało dużo bardziej niż tradycyjne wołowe mięso mielone i które sprawiło, że wegańskie pęczotto, które dzisiaj dla Was mam wyszło takie przepyszne. Samo wegańskie pęczotto z mięsem mielonym i pieczarkami jest bardzo łatwe, szybkie i właściwie robi się samo, a my tylko musimy wrzucić wszystko na patelnię. Takie dania idealnie nadają się na środek tygodnia na szybki obiad albo kolację, albo po prostu, kiedy nie macie dużo czasu. Bardzo polecam i zapraszam – wegańskie pęczotto z mięsem mielonym i pieczarkami przed Wami :-)

Wegańskie pęczotto z mięsem mielonym i pieczarkami

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 150 g mięsa mielonego wegańskiego (polecam od Dobra Kaloria)
~ 1 duża czerwona papryka
~ 300-400 g pieczarek
~ 150-200 g kaszy pęczak
~ 2 szklanki bulionu warzywnego
~ sól, pieprz
~ 1 garść natki pietruszki
~ 2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego (będzie fajnie kremowe ;-))
~ 1-2 łyżki oliwy
~ ew. roszponka lub inna sałata do podania

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę.

Cebulę razem z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanej oliwie na dużej patelni. Po 1-2 minutach dodajemy paprykę oraz pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty, a następnie dorzucamy mięso mielone. Smażymy 1-2 minuty i dodajemy kaszę. Zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy oraz dolewamy troszkę wody w razie potrzeby.

Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ponownie zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby sola i pieprzem.

Wykładamy na talerze i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *