fbpx

Ful, czyli egipska pasta z bobu

by Kucharka w baletkach

Ful, czyli egipska pasta z bobu to była pasta, którą zaczynałam kiedyś dopiero moją przygodę z bobem.

W moim domu rodzinnym nigdy go nie kupowaliśmy. W Internecie wszyscy dosłownie wychwalali go pod niebiosa, więc postanowiłam spróbować. Na Jadłonomii zobaczyłam przepis na ful i stwierdziłam, że muszę zrobić własny.

Ful, czyli egipska pasta z bobu to oryginalna pasta z bobu

Egipska pasta z bobu od góry

Ful, czyli pasta z bobu z Egiptu okazała się interesująca w smaku, pikantna i smaczna. Dodatkowo, po kuchni roznosił się taki cudowny zapach, że już dla niego warto go zrobić. Jest to bardzo aromatyczna pasta z bobu, więc na pewno pozytywnie Cię zaskoczy.

Żałuję tylko, że nie miałam pod ręką świeżej kolendry, a tylko suszoną, bo wtedy całość byłaby zieleńsza, a tak ma średnio zachęcający bury kolor. Ale to tylko pozory i nie zrażaj się, że nie wygląda zbyt reprezentatywnie, bo nadrabia smakiem.

I przy tym kolejny raz orientalna kuchnia i egipska pasta z bobu pozytywnie mnie zaskoczyły swoim bogactwem smaków i umiejętnym łączeniem odpowiednich aromatów. Spróbuj koniecznie. Świetnie nada się do maczania chleba, placków czy nawet po prostu jako dip do nachos albo do wyjadania łyżeczką ;)

A jeśli szukasz jeszcze więcej pomysłów na pasty z bobem, to polecam pastę z bobu i awokado. Idealnie nadaje się na kanapki i nie tylko.

Ful, czyli egipska pasta z bobu

Drukuj
Liczba porcji: 1 duża miseczka Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 542 (całość) kalorii 29 g białka, 83 g węg, 12 g tł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 300 g bobu zielonego (już obranego; z ok. 400 g ważonego w łupinach)
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Po kilku minutach wrzucamy posiekanego pomidora i smażymy kilka minut.
  3. Wrzucamy bób. Dolewamy 1 szklankę wodę, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 20 minut, aż bób zmięknie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
  4. Gdy bób będzie gotowy wsypujemy przyprawy i wciskamy sok z cytryny. Dobrze mieszamy.
  5. Miksujemy wszystko na gładką masę.
  6. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
  7. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem i ugotowanymi jajkami. Smacznego :)

Egipska pasta z bobu na łyżeczce

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ania S 24 lipca 2015 - 05:23

Wygląda bardzo smacznie i podobają mi się użyte przyprawy ;) Muszę zrobić podobną, bo bób uwielbiam ;)

Odpowiedz
DżemDżus 24 lipca 2015 - 09:18

Moja ci ona moja – poproszę całą miseczkę :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close