Ful, czyli egipska pasta z bobu to była pasta, którą zaczynałam kiedyś dopiero moją przygodę z bobem.
W moim domu rodzinnym nigdy go nie kupowaliśmy. W Internecie wszyscy dosłownie wychwalali go pod niebiosa, więc postanowiłam spróbować. Na Jadłonomii zobaczyłam przepis na ful i stwierdziłam, że muszę zrobić własny.
Ful, czyli egipska pasta z bobu to oryginalna pasta z bobu
Ful, czyli pasta z bobu z Egiptu okazała się interesująca w smaku, pikantna i smaczna. Dodatkowo, po kuchni roznosił się taki cudowny zapach, że już dla niego warto go zrobić. Jest to bardzo aromatyczna pasta z bobu, więc na pewno pozytywnie Cię zaskoczy.
Żałuję tylko, że nie miałam pod ręką świeżej kolendry, a tylko suszoną, bo wtedy całość byłaby zieleńsza, a tak ma średnio zachęcający bury kolor. Ale to tylko pozory i nie zrażaj się, że nie wygląda zbyt reprezentatywnie, bo nadrabia smakiem.
I przy tym kolejny raz orientalna kuchnia i egipska pasta z bobu pozytywnie mnie zaskoczyły swoim bogactwem smaków i umiejętnym łączeniem odpowiednich aromatów. Spróbuj koniecznie. Świetnie nada się do maczania chleba, placków czy nawet po prostu jako dip do nachos albo do wyjadania łyżeczką ;)
A jeśli szukasz jeszcze więcej pomysłów na pasty z bobem, to polecam pastę z bobu i awokado. Idealnie nadaje się na kanapki i nie tylko.
SKŁADNIKI
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 300 g bobu zielonego (już obranego; z ok. 400 g ważonego w łupinach)
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po kilku minutach wrzucamy posiekanego pomidora i smażymy kilka minut.
- Wrzucamy bób. Dolewamy 1 szklankę wodę, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 20 minut, aż bób zmięknie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
- Gdy bób będzie gotowy wsypujemy przyprawy i wciskamy sok z cytryny. Dobrze mieszamy.
- Miksujemy wszystko na gładką masę.
- Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
- Rewelacyjnie smakuje z pieczywem i ugotowanymi jajkami. Smacznego :)
2 komentarze
Wygląda bardzo smacznie i podobają mi się użyte przyprawy ;) Muszę zrobić podobną, bo bób uwielbiam ;)
Moja ci ona moja – poproszę całą miseczkę :)