fbpx

Bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą

by Kucharka w baletkach

Bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą to moje ulubione bataty pieczone. Muszę przyznać, że nie od raz pokochałam bataty. Jednak, bardz szybko zrozumiałam swój błąd ;)

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz zrobiłam frytki z batatów to nie od razu się w nich zakochałam. Już sama idea tego, że ziemniak może być słodki i pomarańczowy wydała mi się dziwna.

Jednak, już drugie podejście zachęciło mnie do pójścia krok dalej. Zaczęłam robić kotleciki batatowe. Potem nadszedł czas na pasztet z batatów. A już ostatnio tak się rozbatatowałam, że powstał sernik z batatów i moje ukochane brownie z batatów.

Bataty pieczone z nadzieniem pojawić się więc musiały. I tak oto powstały bataty faszerowane brokułami, ricottą i kurczakiem. Muszę przyznać, że to jedne z najlepszych zapiekanych warzyw, które jadłam w życiu.

Bataty faszerowane brokułami, ricottą i kurczakiem w całości

Bataty faszerowane brokułami, ricottą i kurczakiem to idealna fit kolacja

Juz samego połączenia batatów, brokułów i ricotty po prostu trzeba spróbować. W wersji wegetariańskiej pierś kurczaka można zastąpić tofu. Taki mięsny lub sojowy dodatek sprawia, że całość jest nie tylko bardziej sycąca, ale też łagodzi lekko wyrazisty smak batata.

Takie faszerowane bataty to naprawdę idealny fit obiad lub ciepła kolacja. Koniecznie spróbujcie :)

Bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 491 kalorii 33b, 67w, 10t, 11bł, na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 duży batat (ok. 600 g)
  • 200 g różyczek brokułu
  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g)
  • 100 g ricotty
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. Batata kroimy wzdłuż na 2 równe połówki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 40-50 minut do miękkości. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  3. Brokuły gotujemy ok. 5-7 minut, aż zmiękną. Odcedzamy wodę i lekko studzimy.
  4. Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Smażymy na rozgrzanym oleju w razie potrzeby dolewając kilka łyżek wody.
  5. Połówki batatów delikatnie wydrążamy uważając, żeby nie naruszyć skórek. Miąższ wrzucamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy ricottę, rozdrobione brokuły (zostawiając kilka różyczek na wierzch) i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Napełniamy skórki batatów. Na wierzchu układamy resztę różyczek brokułu i zapiekamy ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  7. Podajemy od razu. Ja podałam z wegańskim sosem serowym, ale bez niego tez smakują super. Smacznego :)
Wnętrze batatów faszerowanych brokułami, ricottą i kurczakiem

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 9 stycznia 2019 - 08:57

Wygląda jak z restauracji ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close