Bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz zrobiłam frytki z batatów to nie od razu się w nich zakochałam. Już sama idea tego, że ziemniak może być słodki i pomarańczowy wydała mi się dziwna, ale już drugie podejście zachęciło mnie do pójścia krok dalej i zrobienia z batatów kotlecików, zapiekanki czy nawet ciasta. Więc tym bardziej dziwi mnie to, że po tylu latach miłości do batatów dopiero drugi raz zrobiłam bataty faszerowane. Ale za to jakie! Bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą jedne z najlepszych zapiekanych warzyw, które jadłam w życiu, a połączenie batatów, brokułów i ricotty po prostu trzeba spróbować. Do tego delikatna pierś z kurczaka (którą można zastąpić tofu w wersji wegetariańskiej), która nie tylko sprawia, że całość jest bardziej sycąca, ale też łagodzi lekko wyrazisty smak batata. Obiad czy kolacja marzenie <3 Zapraszam –bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą przed Wami :)

Bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą

(2 porcje)

~ 1 duży batat (ok. 600 g)
~ 200 g różyczek brokuła
~ 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g)
~ 100 g ricotty
~ sól, pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ odrobina oleju do smażenia

Batata kroimy wzdłuż na 2 równe połówki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Wyjmujemy i lekko studzimy. Brokuły gotujemy ok. 5-7 minut, aż zmiękną. Odcedzamy wodę i lekko studzimy.

Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie oleju w razie potrzeby dolewając kilka łyżek wody. Połówki batatów delikatnie wydrążamy uważając, żeby nie naruszyć skórek. Miąższ wrzucamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy ricottę, rozdrobione brokuły (zostawiając kilka różyczek na wierzch) i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy i napełniamy skórki batatów. Na wierzchu układamy resztę różyczek brokułu i zapiekamy ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podajemy od razu. Ja podałam z wegańskim sosem serowym, ale bez niego tez smakują super. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Bataty faszerowane brokułami, kurczakiem i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *