fbpx

Surówka z kapusty pekińskiej, awokado i boczku

by Kucharka w baletkach

I mamy Tłusty Czwartek. Ja już od samej widzę niezwykle poruszenie, od radia przez ludzi na ulicy i w klubie fitness, a na mojej uczelni nawet za darmo można było się załapać na pączka. Generalnie pączki dzisiaj opanowały Polskę ;) Ja nigdy nie byłam ich wielką fanką, więc dla mnie to obojętnie czy dzisiaj jakiś mi się nawinie czy nie ;p Pamiętam, że kiedy mieszkałam w moim rodzinnym mieście z mamą smażyłyśmy same pączki albo faworki (które możecie znaleźć na blogu ;>) i wtedy ten dzień rzeczywiście miał w sobie coś specjalnego ;) U mnie zawitała za to surówka z kapusty pekińskiej, awokado i boczku – zdrowo tłusta i niezwykle smaczna (dla mnie jako niełasucha o wiele lepsza niż pączki ;p). Zakochałam się ostatnio w połączeniu awokado i podsmażonego boczku, więc serwuję je sobie regularnie. Jest to szybka, nieskomplikowana surówka, a jedna z lepszych, które jadłam. I w sumie pasuje nawet na Tłusty Czwartek, bo awokado tłuste, boczek tłusty, więc jakiś zalążek tradycji jest zachowany :p Zapraszam serdecznie, surówka z kapusty pekińskiej, awokado i boczku przed Wami ;)

 Surówka z kapusty pekińskiej, awokado i boczku 

~ 1 kapusta pekińska (ok. 600 g)
~ 6 cienkich plastrów boczku
~ 1 awokado
~ 1 mała cebula (najlepiej dymka ;))
~ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
~ sól, pieprz

Kapustę pekińską siekamy w cienkie paski. Plastry boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż będą chrupiące i przyrumienione. Kroimy je na mniejsze części.
Awokado rozgniatamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy do kapusty pekińskiej i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy porządnie, a następnie dodajemy 3/4 pokrojonego boczku. Mieszamy. dokładnie, na wierzch wysypujemy pozostały boczek. Podajemy (sama do tostów już smakuje świetnie, ale pasuje też do koletów drobiowych, batatów czy burgerów z ciecierzycy :) Smacznego :)

coś na dokładkę?

10 komentarzy

Ervisha 23 lutego 2017 - 13:06

Również nigdy nie przepadałam za pączkami. Poza tym nie potrzeba dnia aby zjeść/najeść się pączków, tylko dzisiaj ludzie chyba sobie to inaczej tłumaczą, by nie było wyrzutów ;P Dla mnie to dzień jak co dzień :P

Sałatka ciekawa… tylko boczek mi tutaj nie pasuje ale Ważniejsze, że Tobie smakuje i z pewnością posmakuje nie jednej osobie ;)

Odpowiedz
Ervisha 23 lutego 2017 - 13:07

Surówka ;)

Odpowiedz
Celiak w podróży 23 lutego 2017 - 18:00

To tak jak ja, też nie jestem fanką pączków i u mnie też będzie warzywnie i mięsnie dzisiaj ;) Twoja sałatka jest super, ne pewno ją zrobię zamienię tylko jogurt na odrobinę soku z cytryny, albo z pomarańczy, myślę, że będzie pysznie ;)

Odpowiedz
Ania S 23 lutego 2017 - 20:34

Boczek mi popsuł wszystko :D
A za pączkami nigdy nie przepadałam, wolę inne tłuste przysmaki ;)

Odpowiedz
Jud 25 lutego 2017 - 16:06

Bez boczku zjadłabym bardzo chętnie :D Za to domownicy pewnie byliby zachwyceni :D

Odpowiedz
Anulla 26 lutego 2017 - 19:53

super dodatki w tej suróweczce :)

Odpowiedz
Urszula 27 lutego 2017 - 08:23

W taki sposób nie robiłam. Ale kupiłam awokado więc może sie skuszę

Odpowiedz
mlodakk 27 lutego 2017 - 09:41

Tak zdecydowanie bez tego boczku:)

Odpowiedz
admin 27 lutego 2017 - 10:20

Ależ się wszystkie na ten boczek uparłyście :D

Odpowiedz
Zuza 26 listopada 2017 - 18:41

jakie oryginalne połączenie :) smakowicie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close