Młoda kapusta, obok szparagów i botwinki, to dla mnie zwiastun zbliżającego się lata, letniej beztroski i słońca. W moim rodzinnym domu najczęściej jadało się ją w postaci surówki z młodej kapusty, którą potem unowocześniłam dodając do niej rozgniecione awokado, albo w postaci zupy parzucha, o której mało kto z moich znajomych słyszał, ale moja mama jadała taką w dzieciństwie i miała do niej sentyment ;) Ostatnio jednak zakochałam się w młodej kapuście duszonej w pomidorach i nie mogłam pokusić się o jej pieczoną wersję -pieczona młoda kapusta pieczona pomidorowa przed Wami. Przygotowanie jej jest bardzo ekspresowe, a potem trzeba tylko poczekać, aż się upiecze. Wychodzi lekko chrupiąca na wierzchu, mięciutka w środku, bardzo aromatyczna i naprawdę przepyszna. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków i kotletów, więc na niedzielny obiad jak znalazł. Bardzo polecam i zapraszam – bardzo prosta pieczona młoda kapusta pomidorowa przed Wami :)

SKŁADNIKI
- 1 średnia główka młodej kapusty (ok. 800 g)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Kapustę kroimy na 4-6 plastrów rozpoczynając od środka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce łączymy przecier, olej, sos sojowy i przyprawy. Następnie smarujemy z wierzchu każdy plaster kapusty starając się również wcisnąć trochę sosu między liście kapusty. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku, aż kapusta się ładnie zarumieni i zrobi miękka. Podajemy jako przekąskę lub jako dostawkę do dania głównego. Smacznego :)
