fbpx

Pieczona młoda kapusta pomidorowa – najprostszy sposób na młodą kapustę

by Kucharka w baletkach

Pieczona młoda kapusta pomidorowa to moje odkrycie jeśli chodzi o przepisy z młodą kapustą, którą pochłaniam, kiedy tylko mogę. Młoda kapusta, obok szparagów i botwinki, to dla mnie zwiastun zbliżającego się lata, letniej beztroski i słońca.

W moim rodzinnym domu najczęściej jadało się ją w postaci surówki z młodej kapusty. Ten przepis potem unowocześniłam dodając do niej rozgniecione awokado. Inną popularną kapuścianą potrawą była zupa parzucha. Mało kto z moich znajomych o niej słyszał, ale moja mama jadała taką w dzieciństwie i miała do niej sentyment. I ten sentyment przeniosła na mnie. W sezonie nie obywało się bez tej zupy chociaż raz na tydzień.

Pieczona młoda kapusta w pomidorach to łatwy i szybki przepis

Pieczona młoda kapusta w pomidorach po wyjęciu z piekarnika

Ostatnio jednak zakochałam się w młodej kapuście duszonej w pomidorach. Nie mogłam więc nie pokusić się o jej pieczoną wersję – młoda kapusta pieczona pomidorowa przed Wami. Przygotowanie jej jest bardzo ekspresowe, a potem trzeba tylko poczekać, aż się upiecze.

Wychodzi lekko chrupiąca na wierzchu, mięciutka w środku, bardzo aromatyczna i naprawdę przepyszna. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków i kotletów, więc na niedzielny obiad jak znalazł. Świetnie też sprawdzi się posypana serem żółtym podana do chleba. Można więc wykorzystać ten przepis również jako szybka zdrowa kolacja bez mięsa.

Bardzo polecam i zapraszam – bardzo prosta młoda kapusta z piekarnika przed Wami :)

Pieczona młoda kapusta pomidorowa

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 160 kcal kalorii 3b, 16w, 10t, 5bł na porcję
Ocena 3.8/5
( 8 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 średnia główka młodej kapusty (ok. 800 g)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Kapustę kroimy na 4-6 plastrów rozpoczynając od środka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W miseczce łączymy przecier, olej, sos sojowy i przyprawy. Następnie smarujemy z wierzchu każdy plaster kapusty starając się również wcisnąć trochę sosu między liście kapusty. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  4. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku, aż kapusta się ładnie zarumieni i zrobi miękka. Podajemy jako przekąskę lub jako dostawkę do dania głównego. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close