Surówka z młodej kapusty, awokado i suszonych pomidorów to obowiązkowa propozycja na sezon na młodą kapustę. Na fanpage’u już tyle gadam o młodej kapuście, a zdecydowanie za mało jej tutaj. Więc dzisiaj na piękne i smaczne rozpoczęcie weekendu chciałabym zaprosić Was na przepyszną, bardzo zdrową i łatwą surówkę z młodej kapusty. Już niedawno wspominałam, że zakochałam się w surówkach z dodatkiem awokado, które jest o wiele smaczniejszym zamiennikiem majonezu w tych przypadkach. Tutaj cudnie komponuje się z delikatną, ale chrupiącą młodą kapustą i wyrazistymi suszonymi pomidorami. I dzięki temu surówka z młodej kapusty, awokado i suszonych pomidorów jest przepyszna <3 Piękna kompozycja na rozpoczęcie pięknego weekendu. Zapraszam :)
Surówka z młodej kapusty, awokado i suszonych pomidorów
~ 1 mała główka młodej (ok. 900 g)
~ 1 duże awokado (ok. 200 g)
~ 1 jogurt naturalny (180-200 g)
~ 100 g suszonych pomidorów
~ 1 pęczek szczypiorku
~ sól, pieprz
Z kapusty usuwamy głąb, a następnie drobno szatkujemy. Awokado rozgniatamy i mieszamy z jogurtem. Mieszamy z kapustą. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekany szczypiorek. Całość solimy i pieprzymy. Możemy posypać z wierzchu szczyptą ostrej papryki dla dodania nieco pikanterii. Odstawiamy przynajmniej na 30 minut, żeby się przegryzło. Pasuje do wszelkich mięs czy kotletów warzywnych. A z tostem z serem też będzie super. Smacznego :)
2 komentarze
Muszę zrobić podobną surówkę, bo zazwyczaj jem kapustę gotowaną i odmiana jest wskazana :)
Z pewnością jest pyszna :)