fbpx

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą, awokado i serem – idealne wytrawne śniadanie, które nada się też na brunch, lunch czy kolację

by Kucharka w baletkach

Dotychczas zarzekałam się, że nie lubię jajecznicy. Nie licząc wyjazdu do malowniczej Glendorii, gdzie zaserwowano mi jajecznicę w niedzielę rano, jadłam ją ostatnio w czasach studenckich, kiedy „czyściłam” lodówkę. Jednak, ta jajecznica była na tyle smaczna, że postanowiłam przywrócić ją do mojej kuchni, bo to co głównie mi w niej przeszkadzało, była sama konsystencja i papkowaty wygląd. Więc, żeby uczynić jajecznicę bardziej twarzową postanowiłam nafaszerować nią tortillę i powstała absolutnie przepyszna i sycąca śniadaniowa tortilla z jajecznicą, awokado i serem. Mamy tutaj bardzo proste sprawdzone połączenie, którego nie da się nie kochać i które każdemu smakuje, czyli jajka, ser i awokado. Myślę, że nawet nie muszę specjalnie przekonywać, że ta tortilla z jajecznicą to coś absolutnie cudownego, co nada się nie tylko na śniadanie, ale też na lunch, obiad czy kolację. A do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie :) Zapraszam – śniadaniowa tortilla z jajecznicą, awokado i serem przed Wami. Zaznaczę tylko, że warto spojrzeć na skład gotowych placków tortilli, jeżeli kupujemy je zamiast zrobić w domu. Większość niestety ma bardzo nieciekawy skład, więc wybierzmy te, które będą miały jak najkrótszy i które będą się składały wyłącznie ze składników, których nie trzeba googlować, żeby dowiedzieć się czym właściwie są ;)

Drukuj

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą, awokado i serem

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 663 kalorii, 27b, 48w, 41t, 5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 garście mieszanki sałat lub porwanej sałaty lodowej
  • 1 średnie awokado (ok. 140 g miąższu)
  • 2 duże plastry sera żółtego (ok. 60 g)
  • 2 placki tortilli (każdy ok. 65 g; można też zrobić domowe placki ;))

PRZYGOTOWANIE

  1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę.
  2. Gdy się zeszkli dorzucamy 2 jajka. Smażymy jajecznicę wedle własnego gustu - jednak warto, żeby nie była super ścięta, ale też nie super płynna, bo nie może wylatywać z tortilli ;) Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Placki tortilli podgrzewamy dosłownie kilka sekund na rozgrzanej suchej patelni, żeby były bardziej elastyczne.
  4. Na środku każdej tortilli układamy połowę jajecznicy. Na niej układamy po 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w paski, garść mieszanki sałat, 1/2 awokado pokrojonego w plastry i 1 plaster sera żółtego. Zawijamy w burrito.
  5. Tortille wrzucamy na rozgrzana sucha patelnię i smażymy z każdej strony, aż się ładnie zarumienią, a ser w środku roztopi. Podajemy z sałatka lub sosem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close