Odkąd odkryłam wegańskie przepisy na różne cuda z kalafiora mam wrażenie, że poznaję to warzywo na nowo i każde kolejne danie, które robię sprawia, że coraz bardziej go uwielbiam. Pieczony wegański stek z kalafiora nie ma absolutnie nic wspólnego z prawdziwym , co pewną grupę mięsożerców może wprowadzać w złość – bo jak to wegański stek? Ale pod taką nazwą krążą podobne przepisu w Internecie, więc nie będę się kłócić ;-) Najważniejsze, że wegański pieczony stek z kalafiora to jedno z najlepszych dań z kalafiora, które istnieją. Pieczenie kalafiora nadaje mu naprawdę niepowtarzalny smak, który trzeba poznać osobiście ;-) A przy okazji to taki samorobiący się obiad, więc też zawsze miło ;-)
Pieczony wegański stek z kalafiora – superłatwy i szybki
(2 porcje)
~ 2 plastry kalafiora (po ok. 200 g) wycięte ze środka warzywa
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Marynata:
~ 4 łyżki ketchupu
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka sambal oelek lub harissy (albo solidna szczypta ostrej papryki)
~ 2-3 łyżki sosu sojowego
~ 1-2 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce.
Smarujemy nią przygotowane plastry kalafiora z obydwóch stron 3/4 marynaty. Układamy je w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 25 minut w połowie czasu przewracając na drugą stronę i smarując resztą marynaty. Smacznego :-)
1 komentarz
Kiedyś zrobię ponownie tylko kupię kalafiora ;)