Piernikowe placki z serka wiejskiego z mandarynkami

Piernikowe placki z serka wiejskiego z mandarynkami to mała próba odtworzenia świątecznych smaków i powrotu do tej magicznej atmosfery, kiedy dopada ponury brzydki styczeń. Mandarynki i pierniki nigdy nie smakują tak dobrze, jak podczas świątecznych dni i chociaż później są też smaczne to jednak chyba atmosfera dodaje im troszeczkę magii ;-) Więc wspominając święta i żeby umilić sobie poranki czy podwieczorki zapraszam na pyszne, zdrowe i szybkie piernikowe placki z serka wiejskiego z mandarynkami. Dla mnie to wręcz śniadanie idealne, bo robi się je w dosłownie 10 minut, zawsze wychodzą i zawsze smakują cudownie. Zapraszam :-)

Piernikowe placki z serka wiejskiego z mandarynkami

(7-8 placków ~ 2 porcje)

~ 200 g serka wiejskiego
~ 2 jajka
~ 80-100 g mąki pszennej/ pełnoziarnistej / ryżowej
~ 1 łyżeczka przyprawy do piernika
~ 2 łyżki syropu klonowego/miodu albo 1 łyżka erytrolu (można pominąć)
~ 1-2 mandarynki

Serek wiejski, jajka, mąkę, przyprawę i syrop klonowy mieszamy w misce. Dodajemy obrane, pozbawione włókien i pokrojone w kosteczkę mandarynki. Mieszamy.

Rozgrzewamy porządnie patelnię, zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.

Podajemy z pokrojonymi mandarynkami / syropem / jogurtem. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *