Spaghetti bolognese to było najbardziej popularne danie makaronowe w moim domu. W sumie to poza makaronem z jajkiem jedyny makaron, który pojawiał się w naszym domu. Nie miał wiele wspólnego z włoskim sosem bolognese, który tradycyjnie podaje się z makaronem tagliatelle lub pappardelle. Jednak, w moim domu (i tak jak pewnie w wielu innych ;-)) nikomu to nie przeszkadzało.
Postanowiłam więc powrócić do tych (inspirowanych włoską kuchnią) smaków w roślinnej wersji i stworzyłam przepyszne wegańskie spaghetti bolognese. Już kiedyś robiłam podobne, ale na bazie soczewicy. Tym razem jednak zamiast mięsa użyłam dobrze przyprawionego mielonego tofu, tradycyjny makaron spaghetti zastąpiłam makaronem spaghetti z ciecierzycy (ale zwykły makaron też się sprawdzi ;)), a tradycyjny parmezan wegańskim odpowiednikiem.
Muszę przyznać, że wegańskie spaghetti bolognese całkowicie przerosło moje oczekiwania i okazało się przeprzepyszne! Dzięki zamianie mięsa na tofu całość jest lekka, ale dalej sycąca. Wszystko tutaj tak pięknie ze sobą współgra, że jedna porcja może nie wystarczyć ;-) Od takich dań warto zacząć poznawać kuchnię roślinną <3
Wegańskie spaghetti bolognese
(2 porcje)
Tofu mielone:
~ 180-200 g tofu naturalnego
~ 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej słodkiej
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
Tofu dzielimy na mniejsze kawałki i każdy bardzo dokładnie odciskamy z wody (ja to zrobiłam dłońmi ;)). Następnie wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Wysypujemy luźno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (co jakiś czas warto zaglądać – po tym czasie powinno się ładnie zrumienić i stać się chrupiące ;)). Wyjmujemy i lekko studzimy.
Sos pomidorowy:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1/2 puszki pomidorów krojonych (jeżeli chcecie bardziej pomidorowe dajcie całą ;-))
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka oregano
~ 1 łyżeczka bazylii
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy
Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę podsmażamy na oliwie, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy ok. 2 minuty razem. Wrzucamy pomidory, mieszamy i smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut, aż wytworzy się sos. Dodajemy przecier, bazylię i oregano (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody). Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy lekko blenderem, żeby zrobił się jednolity sos.
Do sosu dodajemy przygotowane tofu, podgrzewamy ok. 1 minutę i odstawiamy.
~ 100-150 g makaronu spaghetti (u mnie z ciecierzycy)
~ 2 łyżki startego wegańskiego parmezanu
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i układamy porcje na talerzach. Polewamy przygotowanym sosem z tofu i posypujemy startym parmezanem. Smacznego :-)
3 komentarze
Weganie uwielbiają:D
Makarony uwielbiam, ale wegańskiego jeszcze nie próbowałem. Może czas to zmienić? ;)
Z pewnością, ten jest super :)