Wegańskie spaghetti bolognese – lekkie i aromatyczne

Spaghetti bolognese to było najbardziej popularne danie makaronowe w moim domu. W sumie to poza makaronem z jajkiem jedyny makaron, który pojawiał się w naszym domu. Nie miał wiele wspólnego z włoskim sosem bolognese, który tradycyjnie podaje się z makaronem tagliatelle lub pappardelle, ale w naszym domu (i tak jak pewnie w wielu innych ;-)) nikomu to nie przeszkadzało. Więc postanowiłam powrócić do tych (inspirowanych włoską kuchnią) smaków w roślinnej wersji i stworzyłam przepyszne wegańskie spaghetti bolognese. Już kiedyś robiłam podobne, ale na bazie soczewicy, a tym razem zamiast mięsa użyłam tutaj dobrze przyprawionego mielonego tofu, tradycyjny makaron spaghetti zastąpiłam makaronem spaghetti z ciecierzycy (ale zwykły makaron też się sprawdzi ;)), a tradycyjny parmezan wegańskim odpowiednikiem. I muszę przyznać, że wegańskie spaghetti bolognese całkowicie przerosło moje oczekiwania i okazało się przeprzepyszne! Dzięki zamianie mięsa na tofu całość jest lekka, ale dalej sycąca, a wszystko tutaj tak pięknie ze sobą współgra, że jedna porcja może nie wystarczyć ;-) Od takich dań warto zacząć poznawać kuchnię roślinną <3

Wegańskie spaghetti bolognese

(2 porcje)

Tofu mielone:
~ 180-200 g tofu naturalnego
~ 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej słodkiej
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz

Tofu dzielimy na mniejsze kawałki i każdy bardzo dokładnie odciskamy z wody (ja to zrobiłam dłońmi ;)). Następnie wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Wysypujemy luźno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (co jakiś czas warto zaglądać – po tym czasie powinno się ładnie zrumienić i stać się chrupiące ;)). Wyjmujemy i lekko studzimy.

Sos pomidorowy:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1/2 puszki pomidorów krojonych (jeżeli chcecie bardziej pomidorowe dajcie całą ;-))
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka oregano
~ 1 łyżeczka bazylii
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę podsmażamy na oliwie, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy ok. 2 minuty razem. Wrzucamy pomidory, mieszamy i smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut, aż wytworzy się sos. Dodajemy przecier, bazylię i oregano (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody). Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy lekko blenderem, żeby zrobił się jednolity sos.

Do sosu dodajemy przygotowane tofu, podgrzewamy ok. 1 minutę i odstawiamy.

~ 100-150 g makaronu spaghetti (u mnie z ciecierzycy)
~ 2 łyżki startego wegańskiego parmezanu

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i układamy porcje na talerzach. Polewamy przygotowanym sosem z tofu i posypujemy startym parmezanem. Smacznego :-)

Drukuj


3 thoughts on “Wegańskie spaghetti bolognese – lekkie i aromatyczne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *