fbpx

Pizza gwiazda z ciasta francuskiego

by Kucharka w baletkach

Mam nadzieję, że większość z Was ma to szczęście co ja i między świętami, a Nowym Rokiem mają wolne ;) Ja pierwszy raz musiałam brać urlop, bo wcześniej na studiach czy w szkole te dni zawsze były wolne, ale na szczęście się udało, bo ciężko mi wyobrazić sobie nie przedłużyć sobie trochę okresu świątecznego i nie spędzić go w Toruniu. A po świętach trzeba już zacząć myśleć o sylwestrze, do którego zostały tylko 4 dni. Postaram się jeszcze zebrać wszystkie sylwestrowe inspiracje, które dla Was mam (trzy z nich można już zobaczyć ;)), a dzisiaj mam dla Was coś nowego – pizza gwiazda z ciasta francuskiego przed Wami. Mignęła mi taka kilka razy w Internecie czy gazetach i tak mi się spodobała, że przy pierwszej możliwej okazji od razu zabrałam się do dzieła. I muszę powiedzieć, że pizza gwiazda z ciasta francuskiego to jeden z tych przepisów, który się łatwo i szybko robi, a który prezentuje się cudownie na stole i który każdy kochają. Podana z sosem pomidorowym lub z czosnkowym na pewno zrobi furorę na imprezie sylwestrowej ;) Zapraszam :)

Pizza gwiazda z ciasta francuskiego

~ 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)
~ 3/4 przecieru pomidorowego (ok. 150 g)
~ 1 łyżeczka suszonej bazylii
~ 1 łyżeczka suszonego oregano
~ 100 g sera żółtego
~ 1 jajko.

Ciasto wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed robieniem, bo powinno dojść do temperatury pokojowej.  Po tym czasie rozkładamy je na papierze do pieczenia i nożem wycinamy 2 równe kola (ja odrysowałam od tortownicy o średnicy 22 cm, a ze skrawek zrobiłam mini pierożki pieczone z szynką i serem ;)).
Pierwsze koło z ciasta układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody, a następnie rozsypujemy równomiernie zioła i starty żółty ser. Przykrywamy drugim kołem. Na samym środku koła stawiamy szklankę. Przecinamy nożem dwie warstwy ciasta tworząc paski , które skręcamy wokół własnej osi i leciutko dociskamy na końcach. Całość smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 18-20 minut. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 28 grudnia 2018 - 22:04

Wyglada braworowo :)

Wszystkiego dobrego w zbliżajacym się Nowym Roku :)

Odpowiedz
Ervisha 29 grudnia 2018 - 16:56

Oby zbliżający się rok był dla Ciebie cudowny… Pełen miłych wspomnień, cudownych chwil, doświadczeń… abyś miała co wspominac i z czego się cieszyć. Niech będzie owocny <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close