Placki z komosy ryżowej z natką pietruszki to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanej kaszy lub komosy. Choć są tak pyszne, że warto je zrobić po prostu i specjalnie do nich ugotować komosę, kaszę lub ryż.
Ja sama nie mam nic przeciwko smakowi i konsystencji ziaren jak kasza czy komosa ryżowa. Wiem, że są super zdrowe i dostarczają nam dużo cennych składników odżywczych, więc staram się je uwzględnić w moim tygodniowym menu przynajmniej 2-3 razy. Albo i więcej ;)
Jednak wiem, że wiele osób nie przepada za miękkimi delikatnymi w smaku kaszami lub ryżami. Myślę więc, że zrobienie czegoś z tych ziaren zamiast po prostu ugotowania może sprawić, że inaczej na nie spojrzą.
Ja sama proponowałam już tutaj dwuskładnikowe placki z kaszy jaglanej. Pizza z kaszy jaglanej to jedna z najbardziej popularnych wpisów na fit pizzę na blogu. A dzisiaj dorzucam do tych cudownych pomysłów jeszcze te fit placki z komosy ryżowej.
Placki z komosy ryżowej to świetny przepis zero waste
Przyznam szczerze, że ja bardzo kocham placki. Choć nie przeszkadza mi smak i konsystencja ziaren, to czasem mam ochotę na coś bardziej zwartego i chrupiącego. I wtedy właśnie idę w placki. A one naprawdę cudownie wypadają z gulaszem lub po prostu sosem.
Takie placki z kaszy będą też świetne jako kolacja. Wystarczy posmarować je pastą (np. z soczewicy), nałożyć ser i pozwolić mu roztopić się na patelni lub piekarniku. Ciepła, zdrowa fit kolacja gotowa. Wręcz idealna kolacja w stylu zero waste, kiedy zostaje kasza, komosa lub ryż z obiadu ;)
Jeszcze raz bardzo polecam i zapraszam. Jeśli masz ochotę to spokojnie możesz potestować różne zestawy przypraw. Ja tutaj proponuję najbardziej podstawowy zestaw, ale zawsze warto dobierać takie szczegóły według własnego gustu ;)
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (ok. 100 g suchej)
- 1 jajko
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki przyprawy curry
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
- Jeżeli nie mamy ugotowanej komosy, gotujemy ją do miękkości i studzimy.
- Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki, poza masłem, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
- Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na na nią masło.
- Gdy się roztopi i rozgrzeje łyżką nakładamy porcje ciasta.
- Smażymy placki (ok. 6-8 sztuk).
- Podajemy z gulaszem, sosem (np. grzybowym) lub posmarowane pastą warzywną. Smacznego :)
1 komentarz
Wyglądają smacznie. Bardzo lubię takie wynalazki.