fbpx

Placki z komosy ryżowej z natką pietruszki, czyli placki z ugotowanej komosy ryżowej przepis zero waste

by Kucharka w baletkach

Placki z komosy ryżowej z natką pietruszki to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanej kaszy lub komosy. Choć są tak pyszne, że warto je zrobić po prostu i specjalnie do nich ugotować komosę, kaszę lub ryż.

Ja sama nie mam nic przeciwko smakowi i konsystencji ziaren jak kasza czy komosa ryżowa. Wiem, że są super zdrowe i dostarczają nam dużo cennych składników odżywczych, więc staram się je uwzględnić w moim tygodniowym menu przynajmniej 2-3 razy. Albo i więcej ;)

Jednak wiem, że wiele osób nie przepada za miękkimi delikatnymi w smaku kaszami lub ryżami. Myślę więc, że zrobienie czegoś z tych ziaren zamiast po prostu ugotowania może sprawić, że inaczej na nie spojrzą.

Ja sama proponowałam już tutaj dwuskładnikowe placki z kaszy jaglanej. Pizza z kaszy jaglanej to jedna z najbardziej popularnych wpisów na fit pizzę na blogu. A dzisiaj dorzucam do tych cudownych pomysłów jeszcze te fit placki z komosy ryżowej.

Placki z komosy ryżowej to świetny przepis zero waste

Przyznam szczerze, że ja bardzo kocham placki. Choć nie przeszkadza mi smak i konsystencja ziaren, to czasem mam ochotę na coś bardziej zwartego i chrupiącego. I wtedy właśnie idę w placki. A one naprawdę cudownie wypadają z gulaszem lub po prostu sosem.

Takie placki z kaszy będą też świetne jako kolacja. Wystarczy posmarować je pastą (np. z soczewicy), nałożyć ser i pozwolić mu roztopić się na patelni lub piekarniku. Ciepła, zdrowa fit kolacja gotowa. Wręcz idealna kolacja w stylu zero waste, kiedy zostaje kasza, komosa lub ryż z obiadu ;)

Jeszcze raz bardzo polecam i zapraszam. Jeśli masz ochotę to spokojnie możesz potestować różne zestawy przypraw. Ja tutaj proponuję najbardziej podstawowy zestaw, ale zawsze warto dobierać takie szczegóły według własnego gustu ;)

Placki z komosy ryżowej z natką pietruszki, czyli placki z ugotowanej komosy ryżowej przepis zero waste

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 385 kalorii 16b, 47w, 15t, 3bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (ok. 100 g suchej)
  • 1 jajko
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeżeli nie mamy ugotowanej komosy, gotujemy ją do miękkości i studzimy.
  2. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
  3. Wszystkie składniki, poza masłem, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
  4. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na na nią masło.
  5. Gdy się roztopi i rozgrzeje łyżką nakładamy porcje ciasta.
  6. Smażymy placki (ok. 6-8 sztuk).
  7. Podajemy z gulaszem, sosem (np. grzybowym) lub posmarowane pastą warzywną. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Marzena 23 marca 2022 - 23:28

Wyglądają smacznie. Bardzo lubię takie wynalazki.

Odpowiedz

Skomentuj

Close