Jednoporcjowa pizza z ricottą, szynką parmeńską i mozzarellą to pizza dla jednej osoby, którą pokochasz.
Przyznam szczerze, że to była moja pierwsza pizza bez sosu pomidorowego. Troszeczkę nie byłam pewna rezultatu, bo w końcu przez lata jedzenia pizzy sos pomidorowy w mojej głowie był jej integralną częścią. Jednak, tak bardzo lubię serek ricotta, że stwierdziłam, że muszę spróbować.
Jeżeli jeszcze dobrze nie znasz ricotty, to bardzo polecam sprawdzić cały wpis poświęcony serku ricotta. Znajdziesz tam pełnię informacji jak jeść serek ricotta, z czym i dlaczego warto ;)
Jednoporcjowa pizza z ricottą, szynka parmeńską i mozzarellą to lekka pizza bez sosu pomidorowego
Najczęściej w pizzeriach można spotkać się z pizzą albo zupełnie bez sosu, albo z ciężkim sosem białym. Ja jednak chciałam nieco lekkości i serek ricotta idealnie tutaj się wpasował. Nie jest ciężki jak sosy na bazie śmietany czy mascarpone, a dodaje kremowości i delikatności.
W tym wypadku moja jednoskładnikowa pizza została przybrana pieczarkami, szynką parmeńską i świeżą bazylią, co jest świetnym towarzystwem dla ricotty. Swego czasu nadmiernie smażyłam naleśniki z dynią, ricottą i szynką parmeńską, więc to połączenie jest bardzo sprawdzone ;)
W efekcie, ta pizza nie jest do końca tradycyjna. Zamiast sos pomidorowego zastąpiłam tutaj ricottą. I muszę powiedzieć, że efekt jest naprawdę cudowny! Nie mówię, że nie kocham tradycyjnej pizzy, ale ta z ricottą jest równie pyszna.
Ma o wiele delikatniejszy smak, a w połączeniu z szynką parmeńską i mozzarellą na chrupiącym cieniutkim spodzie całość smakuje idealnie! A nawet udało mi się wyczarować dość dietetyczny i zdrowy spód dzięki mące razowej.
Oczywiście możesz użyć także zwykłej pszennej i pomnażać składniki w zależności od potrzeb. Ja tutaj podaję składniki na dwie jednoporcjowa pizza z ricottą, szynką parmeńską i mozzarellą. Zapraszam serdecznie :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej (u mnie razowa)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (ok. 0,5 opakowania)
- szczypta soli
Wierzch:
- 100 g ricotty
- 200 g pieczarek
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 100 g mozzarelli
- świeże listki bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na pizze:
- Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dolewamy wodę z oliwą. Wyrabiamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody i nie przejmujemy się jeżeli jest trochę kleiste ;) Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem (ściereczką najlepiej) w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Po tym czasie dzielimy na 2 części, które dłońmi rozpłaszczamy na dwa płaskie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli macie troszkę kleiste po prostu zamoczcie ręce w zimnej wodzie i rozsmarujcie na blaszce z papierem ;)).
- Podpiekamy je 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Wierzch:
- Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy kilka minut na patelni, solimy i pieprzymy.
- Na podpieczonych spodach rozsmarowujemy ricottę. Wykładamy pieczarki i szynkę parmeńską. Posypujemy startą mozzarellą.
- Pieczemy jeszcze 8-10 minut w 200 stopniach. Posypujemy świeżą bazylią. Smacznego :)
2 komentarze
Domowa pizza jest najlepsza ale dla mnie bez szynki :)
Mniam mniam mniam, taka pizza jest super ;)
nataliakupczak.blogspot.com