Jednoporcjowa pizza z ricottą, szynka parmeńską i mozzarellą

Nadszedł jeden z moich ulubionych miesięcy w roku, czyli maj. Zawsze kojarzy mi się z zielenią, kwiatami, przyjemnym ciepłem, letnim wiatrem i beztroską. A z uwagi na to, że to serek wywodzący się z Włoch stwierdziłam, że warto byłoby zacząć akcję od włoskich smaków. I powstała jednoporcjowa pizza z ricottą, szynką parmeńską i mozzarellą. Ale nie do końca tradycyjna, bo sos pomidorowy zastąpiłam tutaj ricottą. I efekt jest naprawdę cudowny! Nie mówię, że nie kocham tradycyjnej pizzy, ale ta z ricottą jest równie pyszna. Ma o wiele delikatniejszy smak, a w połączeniu z szynką parmeńską i mozzarellą na chrupiącym cieniutkim spodzie całość smakuje idealnie! A nawet udało mi się wyczarować dość dietetyczny i zdrowy spód dzięki mące razowej. Oczywiście możecie użyć także zwykłej pszennej i pomnażać składniki w zależności od potrzeb :D Ja tutaj podaję składniki na dwie jednoporcjowa pizza z ricottą, szynką parmeńską i mozzarellą. Zapraszam serdecznie :)

Jednoporcjowa pizza z ricottą, szynką parmeńską i mozzarellą

(2 porcje= 2 pizze jak na zdjęciu)

Ciasto:
~ 100 g mąki pszennej (u mnie razowa)
~ 1/2 łyżeczki oliwy
~ 1/4 szklanki letniej wody
~ 1 łyżeczka suszonych drożdży (ok. 0,5 opakowania)
~ szczypta soli

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dolewamy wodę z oliwą. Wyrabiamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody i nie przejmujemy się jeżeli jest trochę kleiste ;) Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem (ściereczką najlepiej) w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Po tym czasie dzielimy na 2 części, które dłońmi rozpłaszczamy na dwa płaskie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli macie troszkę kleiste po prostu zamoczcie ręce w zimnej wodzie i rozsmarujcie na blaszce z papierem ;)). Podpiekamy je 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

Wierzch:
~ 100 g ricotty
~ 200 g pieczarek (kroimy je w plasterki i podsmażamy kilka minut na patelni, solimy i pieprzymy)
~ 4 plastry szynki parmeńskiej
~ 80-100 g mozzarelli
~ świeże listki bazylii do podania

Na podpieczonych spodach rozsmarowujemy ricottę. Wykładamy pieczarki i szynkę parmeńską. Posypujemy startą mozzarellą.

Pieczemy jeszcze 8-10 minut w 200 stopniach. Posypujemy świeżą bazylią. Smacznego :)



Drukuj


2 thoughts on “Jednoporcjowa pizza z ricottą, szynka parmeńską i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *