Gofry z lodami fit z truskawkami to moje ostatnie odkrycie, któremu pozostanę wierna przez cały sezon truskawkowy.
Gofry to zdecydowanie moja ulubiona „mączna” potrawa. Mączna biorę z cudzysłów, bo tworząc e-booka Gofrowe love z ponad 30 przepisami na gofry na śniadania, obiady, desery i kolacje, przekonałam się, że gofry można zrobić z wszystkiego. A jedzenie w kształcie gofrów zawsze smakuje jakoś tak lepiej ;)
Moim faworytem w wersji śniadaniowej lub na słodko są zdecydowanie gofry twarogowe. Pojawiają się u mnie regularnie. I dzisiaj właśnie wykorzystałam je jako bazę do moich gofrów z lodami. Idealnego fit deseru na lato i na sezon truskawkowy ze słodyczą z owoców zamiast z białego cukru.
Jak zrobić gofry z lodami w wersji fit?
Choć gofry z lodami fit mogą nie brzmieć jak coś fit, to zapewniam, że udało mi się tak pokombinować, że to naprawdę fit łatwy przepis na gofrowy deser. W smaku nie ustępuje przesłodzonym wręcz tradycyjnym tłustym gofrom oblanymi suto bitą śmietaną i syropem. Są równie pyszne, a nie powodują efektu przesłodzenia.
Fit gofry tutaj są na bazie twarogu, który sprawia, że są lekko sernikowe. Na wierzchu oblane są słodko-kwaskowatym musem, którego nie trzeba dosładzać, jeśli masz słodką odmianę truskawek. A obok do zwieńczenia tych zdrowych gofrów mamy bananowe lody. Całość smakuje cudownie, lekko chłodzi i orzeźwia. I oczywiście zaspokaja ochotę na słodycze ;)
Bardzo polecam i zapraszam. Ten przepis powinien znać każdy :)
SKŁADNIKI
Gofry:
- 200 g zmielonego twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej / jaglanej (ok. 40 g)
- ew. 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu / erytrolu
Wierzch:
- 2 banany pokrojone w plasterki i zamrożone
- 4 łyżki zmielonego twarogu lub gęstego jogurtu
- 400 g truskawek
- ew. 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
PRZYGOTOWANIE
Gofry:
- Twaróg mieszamy z jajkami, mąką, ew. wybranym słodzidłem (nie musisz go dodawać, bo lody bananowe są już słodkie, ale jeśli dla pewności chcesz, to dodaj ;)).
- Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
- Masę dzielimy na 4 części i umieszczamy pierwszą w gofrownicy piekąc gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.
Wierzch:
- Banany wrzucamy do misy blendera z ostrzem w kształcie litery S z jogurtem lub twarogiem i miksujemy do uzyskania kremowej jednolitej masy.
- Truskawki odszypułkowujemy i wrzucamy do osobnego wysokiego pojemnika. Miksujemy je blenderem na jednolity mus, dosładzając ewentualnie miodem lub syropem.
- Gofry układamy na talerzach. Obok układamy lody, a całość polewamy musem truskawkowym. Smacznego :)