Fit muffinki sernikobrownies to łatwe, szybkie i zdrowe muffinki, które zasmakują każdemu.
Połączenie czekoladowego ciasta i sernika jest już dość znane. Jednak, myślę, że ciężko, żeby się komukolwiek znudziło ;)
Na blogu znajdziesz zarówno tradycyjne sernikobrownies z truskawkami, jak i fit sernikobrownies z malinami czy sernikobrownies z fasoli czerwonej. Nie umiem powiedzieć, które z nich jest najlepsze, ale wszystkie są naprawdę pyszne.
I postanowiłam dodać do tej czekoladowo-sernikowe kolekcji kolejną pozycję w postaci muffinek.
Fit muffinki sernikobrownies, czyli sernikobrownies do ręki
Muffinki sernikobrownies smakują równie cudownie jako samo sernikobrownies. Ich wielką zaletą jest łatwość przenoszenia i łatwość podzielenia. Nadadzą się więc świetnie jako fit muffinki do zabrania do szkoły przez dzieci albo jako deser do pracy czy na uczelnię.
Czekoladowe ciasto zostało tutaj zainspirowane moim ukochanym chlebkiem bananowym z daktylami. Natomiast masa serowa to najbardziej podstawowa mieszanka twarogu, jajka i słodzidła, którą można sobie wyobrazić.
Te fit muffinki więc są nie tylko łatwe i szybkie, ale też zrobione bez zbędnego kombinowania. Jeżeli masz ochotę, możesz, wierzch muffinek dodatkowo wzbogacić malinami lub truskawkami. Ja niestety piekłam je nie w sezonie, a nie miałam też mrożonych. Jednak, zapewniam, że takie owoce świetnie się tutaj sprawdzą.
Nie przedłużając już, zapraszam na muffinki sernikobrownies bez cukru :)
SKŁADNIKI
Czekoladowe ciasto:
- 100 g suszonych daktyli
- 1 duży dojrzały banan
- 2 łyżeczki masła orzechowego (ok. 30 g)
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao naturalnego
- 100 ml wody lub mleka
Masa sernikowa:
- 250 g zmielonego twarogu
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Masa czekoladowa:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Daktyle miksujemy blenderem z obranym bananem, jajkami i masłem orzechowym.
- Dodajemy suche składniki oraz wodę. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta (powinno być dość gęste, ale zeby możliwe było łatwe przekładanie porcji łyżką do foremek na muffinki).
Masa sernikowa:
- Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia.
- Foremki na muffinki (u mnie silikonowe) napełniamy do połowy czekoladową masą. Następnie ostrożnie na wierzch wykładamy masę sernikową.
- Babeczki układamy na blaszce.
- Pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią (warto sprawdzić wtedy patyczkiem czy już się przepiekły).
- Studzimy i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
Już mi się podobają. Jeszcze takich muffinków nie widziałam
Zrobione! Pyszne 😍
Też je bardzo lubię, cieszę się, że smakują :)