Borówki to zdecydowanie moje ulubione letnie owoce obok truskawek. I tak jak truskawki najbardziej lubię jeść po prostu z jogurtem, to borówki mi najbardziej pasują do placków (stąd Wasze ulubione pełnoziarniste placki na kefirze z borówkami, które ja non-stop powtarzam w sezonie borówkowym ;-)). I ostatnio usmażyłam takie pyszne i ekspresowe proteinowe placki z borówkami. Proteinowe, bo użyłam bezsmakowej wegańskiej odżywki białkowej, ale spokojnie możecie zamienić ją na mąkę kokosową lub mąkę z ciecierzycy. Same placki wychodzą sprężyste i delikatnie orzechowe, a borówki pod wpływem ciepła puszczają lekko sok i robią się bardziej miękkie, co świetnie pasuje do placków. I naprawdę proteinowe placki z borówkami robi się super ekspresowo, więc idealnie pasują na leniwe weekendowe śniadanie, które bardziej chcemy spędzić przy stole niż przy patelni czy na poranek, kiedy nie mamy dużo czasu. I bardzo łatwo wziąć je na wynos, co też bardzo polecam wszystkim piknikowiczom i tym, którzy chcą sobie umilić dzień w pracy czy szkole. Zapraszam – przepyszne zdrowe proteinowe placki z borówkami przed Wami :)
Proteinowe placki z borówkami
(2 porcje – ok. 8-10 placków)
~ 1 duża łyżka mąki pszennej (pełnoziarnistej/zwykłej), ryżowej lub gryczanej (ok. 30 g)
~ 40 g odżywki białkowej (bezsmakowej / orzechowej / słodki karmel / waniliowy) lub mąki z ciecierzycy / kokosowej
~ 2 jajka
~ 1 łyżka masła orzechowego
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 200 g borówek
Do wrzucamy mąkę, odżywkę, mąka, jajka, masło orzechowe, cynamon i 5-6 łyżek wody lub mleka (masa powinna być dość gęsta). Dodajemy borówki i mieszamy.
Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Zmniejszamy ogień na średni i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placki (1 łyżka = 1 placek).
Smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty. Podajemy z jogurtem, syropem / masła orzechowym. Smacznego :-)