fbpx

Przepis na tonic espresso, czyli idealna kawa na zimno na upały

by Kucharka w baletkach

Przepis na tonic espresso musiał się tu w końcu pojawić.

Tonic espresso to bardzo modna, ale też bardzo pyszna kawa na lato. W sezonie letnim można spotkać ją w prawdopodobnie wszystkich kawiarniach z kawą specialty. Jednak, stała się już na tyle popularna, że pojawia się w nawet w restauracjach czy bardziej zwykłych kawiarniach.

Przyznam szczerze, że przez długi czas ją omijałam. Dla mnie kawa na orzeźwienie to było cold brew, o czym pisałam we wpisie co pić w upały. W kawiarniach natomiast najczęściej lądowało u mnie nitro cold brew, czyli cold brew na ciekłym azocie przypominające piwo z dużą pianką ;)

Jednak, mój Krzysiek zaczął zamawiać czasem przy mnie tonic espresso, a czasem nawet sam tonik. Najpierw podchodziłam do niego sceptycznie, ale coraz większe łyki od niego brałam przy próbowaniu. Aż znalazłam sobie tonik, który najbardziej mi smakuje. I od tego czasu domowe tonic espresso pojawia się u mnie prawie codziennie (czyli wtedy kiedy jest gorąco ;)).

Przepis na tonic espresso jest łatwy i szybki

Przepis na tonic espresso na jedną porcję

Piękno tonic espresso to szybkość i łatwość przygotowania. W podstawowej wersji to zaledwie kilka kostek lodu, dobra kawa i dobry tonik. W wersji dla koneserów można dodać sok z cytryny lub sok z pomarańczy dla dodania cytrusowości i świeżości. Nie wiem czy byłabym na tyle szalona, żeby dodawać mleko, ale do odważnych świat należy ;)

Piękne jest też to, że nasze tonic espresso za każdym razem może smakować ciut inaczej zmieniając ziarna kawy albo dodając wspomniane kwaskowate nuty. W końcu każdy znajdzie idealną wersję dla siebie. U mnie dzisiaj najlepiej sprawdzają się kawy gorzko-czekoladowe z Brazylii czy Kolumbii. Jednak, można spróbować z kawami bardziej kwaskowatymi i uzyskać zupełnie inny efekt.

Zachęcam więc do testowania i szukania swojej idealnej wersji. W każdej ten przepis na tonic espresso jest łatwi i szybki. I co też bardzo ważne, baardzo orzeźwiający, co sprawia, że to idealna kawa na upały.

Przepis na tonic espresso

(1 porcja)

  • kilka kostek lodu
  • podwójne espresso (ok. 60 ml)
  • 150-200 ml ulubionego toniku
  • ew. sok z cytryny / sok z pomarańczy

Lód umieszczamy w wysokiej szklance. Dolewamy espresso, a następnie tonik. Dla podkręcenia smaku dodajemy sok wyciśnięty z cytryny lub pomarańczy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close