Sałatka ziemniaczana z awokado, rzodkiewkami i fetą to sałatka, której absolutnie trzeba spróbować w sezonie na młode ziemniaki i koperek.
U mnie najpierw pojawiła się wielka miłość do połączenia awokado i rzodkiewki, które pokazywałam już w przepisie na sałatkę z awokado i rzodkiewkami. Ostatnio to połączenie zdominowało moje wszystkie kanapki i naleśniki.
I tak jedząc ostatnio naleśniki z fetą, awokado i rzodkiewką zagryzając to wszystko dodatkowo zielonym ogórkiem, pomyślałam, że młode ziemniaki by tutaj idealnie pasowały. A jak młode ziemniaki to też przecież koperek. Zresztą ta sałatka to trochę połączenie mizerii z młodymi ziemniakami i rzodkiewkami z awokado.
I tak powstała najlepsza sałatka ziemniaczana na świecie.
Sałatka ziemniaczana z awokado, rzodkiewkami i fetą to idealne połączenie smaków
Dotychczas sałatka ziemniaczana kojarzyła mi się że średnio apetycznym tworem rodem z niemieckiej książki kucharskiej. Ta wersja oczywiście skrywa morze majonezu i kiełbasy. Jednak, ta sałatka to jej zupełne przeciwieństwo.
Moja bardzo wiosenna salatka ziemniaczana pachnie i smakuje świeżością. Mamy tutaj dużo warzyw, ziół, a ser feta nadaje odpowiedniej wyrazistości i smaku. Cała salatka jest sycąca i niezwykle pyszna.
Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia czy po przysłowiowym przegryzieniu się robi się lepsza. Zawsze jemy całą michę na świeżo. Ja uwielbiam chrupiące warzywa, a połączenie ogórków, rzodkiewki, awokado i ziemniaków to naprawdę strzał w dziesiątkę.
Taka sałatka świetnie nada się jako sałatka do grilla. Grill to zazwyczaj dość duże wyzwanie dla naszego żołądka. Można to oczywiście zminimalizować przestrzegając 10 zasad zdrowego grillowania. Jednak, u mnie na grillu zawsze pojawia się sałatka. A czy z mięsem czy z roślinną kaszanką, smakuje cudownie.
Bardzo polecam, ta sałatka to prawdziwe mistrzostwo. To jest idealny przykład, że zdrowe jedzenie nie musi być pozbawione smaku i wyrazu. I że można jeść zdrowo, a jednocześnie przepysznie. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 200 g młodych ziemniaków
- 1 ogórek zielony
- 8-10 rzodkiewek
- 1 małe awokado
- 100 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Młode ziemniaki dokładnie myjemy. Większe sztuki kroimy na połówki. Wrzucamy wszystkie do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy się zagotują, solimy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.
- Ogórka i rzodkiewki dokładnie myjemy i osuszamy. Od rzodkiewek odcinamy ogonki i kroimy w małą kosteczkę. Ogórka również kroimy w kosteczkę (można obrać, ale polecam zostawić w skórce, bo wtedy lepiej się trzyma w sałatce).
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy lekko rozgniatając ser feta, żeby obkleił wszystkie składniki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy sok z cytryny.
- Podajemy. W razie potrzeby przechowujemy w lodówce. Smacznego :)