fbpx

Sałatka ziemniaczana z awokado, rzodkiewkami i fetą, czyli najlepsza sałatka z młodych ziemniaków

by Kucharka w baletkach

Sałatka ziemniaczana z awokado, rzodkiewkami i fetą to sałatka, której absolutnie trzeba spróbować w sezonie na młode ziemniaki i koperek.

U mnie najpierw pojawiła się wielka miłość do połączenia awokado i rzodkiewki, które pokazywałam już w przepisie na sałatkę z awokado i rzodkiewkami. Ostatnio to połączenie zdominowało moje wszystkie kanapki i naleśniki.

I tak jedząc ostatnio naleśniki z fetą, awokado i rzodkiewką zagryzając to wszystko dodatkowo zielonym ogórkiem, pomyślałam, że młode ziemniaki by tutaj idealnie pasowały. A jak młode ziemniaki to też przecież koperek. Zresztą ta sałatka to trochę połączenie mizerii z młodymi ziemniakami i rzodkiewkami z awokado.

I tak powstała najlepsza sałatka ziemniaczana na świecie.

Sałatka ziemniaczana z awokado, rzodkiewkami i fetą to idealne połączenie smaków

Sałatka ziemniaczana z awokado, fetą, rzodkiewkami i koperkiem

Dotychczas sałatka ziemniaczana kojarzyła mi się że średnio apetycznym tworem rodem z niemieckiej książki kucharskiej. Ta wersja oczywiście skrywa morze majonezu i kiełbasy. Jednak, ta sałatka to jej zupełne przeciwieństwo.

Moja bardzo wiosenna salatka ziemniaczana pachnie i smakuje świeżością. Mamy tutaj dużo warzyw, ziół, a ser feta nadaje odpowiedniej wyrazistości i smaku. Cała salatka jest sycąca i niezwykle pyszna.

Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia czy po przysłowiowym przegryzieniu się robi się lepsza. Zawsze jemy całą michę na świeżo. Ja uwielbiam chrupiące warzywa, a połączenie ogórków, rzodkiewki, awokado i ziemniaków to naprawdę strzał w dziesiątkę.

Taka sałatka świetnie nada się jako sałatka do grilla. Grill to zazwyczaj dość duże wyzwanie dla naszego żołądka. Można to oczywiście zminimalizować przestrzegając 10 zasad zdrowego grillowania. Jednak, u mnie na grillu zawsze pojawia się sałatka. A czy z mięsem czy z roślinną kaszanką, smakuje cudownie.

Bardzo polecam, ta sałatka to prawdziwe mistrzostwo. To jest idealny przykład, że zdrowe jedzenie nie musi być pozbawione smaku i wyrazu. I że można jeść zdrowo, a jednocześnie przepysznie. Zapraszam :)

Najlepsza sałatka ziemniaczana z awokado

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 175 kalorii 6 g białka, 15 g węglowodanów, 10 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.5/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g młodych ziemniaków
  • 1 ogórek zielony
  • 8-10 rzodkiewek
  • 1 małe awokado
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy. Większe sztuki kroimy na połówki. Wrzucamy wszystkie do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy się zagotują, solimy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.
  2. Ogórka i rzodkiewki dokładnie myjemy i osuszamy. Od rzodkiewek odcinamy ogonki i kroimy w małą kosteczkę. Ogórka również kroimy w kosteczkę (można obrać, ale polecam zostawić w skórce, bo wtedy lepiej się trzyma w sałatce).
  3. Ser feta kroimy w kostkę.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy lekko rozgniatając ser feta, żeby obkleił wszystkie składniki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy sok z cytryny.
  5. Podajemy. W razie potrzeby przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close