Puszyste placki jogurtowe

Weekend jak zwykle minął w pięć sekund i teraz trzeba przestawiać się znowu z trybu odpoczynku na tryb obowiązków. A, żeby poniedziałek nie był taki okropny, jak go wszyscy malują mam dla Was propozycję na szybkie, łatwe i bardzo przyjemne śniadanko – puszyste placki jogurtowe . Kiedy się do nich zabierałam nie spodziewałam się, że placki jogurtowe mogą być takie puszyste i delikatne. Myślałam raczej, że wyjdą bardziej płaskie i zbite, a bardzo miło się zaskoczyłam. Zresztą u mnie ich pierwszą funkcją było udawanie mini torciku urodzinowego dla przyjaciółki, bo na inny niestety nie było czasu i składników. Ale sprawdziły się w pełni w tej roli i była niespodzianka, radość i uśmiech, więc to najważniejsze :> A z taką rekomendacją nie muszę chyba przekonywać, że warto je zrobić, nawet jeśli na śniadanie już nie zdążycie to czemu nie poprawić sobie humoru wieczorem słodką kolacją? :> Puszyste placki jogurtowe przed Wami :)

Puszyste placki jogurtowe

(ok. 12 sztuk)

~ 120 g mąki pszennej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 300 g jogurtu naturalnego
~ 1-2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzidła, cukier też może być ;))

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy placki z obu stron na średnim ogniu. Podajemy na słodko z owocami, dżemem, twarożkiem, syropami, nutellą… Jak macie ochotę ;) Smacznego!

Drukuj



2 thoughts on “Puszyste placki jogurtowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *