fbpx

Ekspresowe jogurtowe placki z jabłkiem, czyli fit mini serniczki szarlotkowe z patelni

by Kucharka w baletkach

Placki to chyba moje najczęstsze weekendowe śniadanie, ale lubię też czasem zaserwować sobie takie w trakcie tygodnia albo nawet wziąć na wynos. Robi się je szybko i łatwo, są zdrowe, pyszne i sycące, a to wszystko sprawia, że od razu lepiej się pracuje i bardziej się chce. Dzisiaj mam dla Was ekspresowe placki, które pojawiają się u mnie najczęściej ostatnio, bo dostałam dużo jabłek i uwielbiam połączenie szarlotki i sernika (polecam bardzo sernik z jabłkami!), a te jogurtowe placki z jabłkiem właśnie sprawiają, że mogę szybko dostać takie mini serniczki szarlotkowe z patelni. Dzięki dużej zawartości jogurtu, placki wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie, sernikowe, a soczyste cynamonowe jabłka idealnie się z tym łączą. Placki jogurtowe z jabłkiem to dla mnie idealne zdrowe comfort food, które Wam również serdecznie polecam, czy na weekend czy nie, na pewno sprawią Wam przyjemność i pyszność :)

Ekspresowe jogurtowe placki z jabłkiem

(2 porcje – 6-8 placków)

~ 300 g gęstego jogurtu naturalnego typu skyr
~ 1 jajko
~ 3 łyżki mąki orkiszowej / pełnoziarnistej (ok. 60 g)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
~ do podania: syrop klonowy / masło orzechowe

1.Wszystkie składniki poza jabłkami mieszamy dokładnie w misce.

2. Jabłko obieramy i kroimy na plasterki.

3. Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię. Na każdym układamy plasterki pokrojonego jabłka i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy na średnim ogniu z obydwóch stron po ok. 1-2 minucie.

4. Podajemy z syropem klonowym i masłem orzechowym. Smacznego :)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja28524 g34 g4 g2 g

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close