fbpx

Risotto z dynią i gorgonzolą

by Kucharka w baletkach

Jeszcze przed weekendowymi słodkościami, które pojawią się tutaj już jutro zapraszam na sezonowe danie z dynią, które mnie ostatnio urzekło i które jeszcze bardziej przekonało do kombinowania z gorgonzolą, która swoim wyglądem mnie troszkę zawsze odstraszała :p I choć największą fanką serów pleśniowych zapewne nie zostanę to na pewno będę teraz podchodziła do nich z większym zaufaniem ;) A tymczasem przed Wami risotto dyniowe z gorgonzolą, czyli troszkę oklepane, ale myślę, że dla wielu wciąż zaskakujące połączenie. Przyznam szczerze, że chociaż nie miałam pod ręką żadnego ryżu do risotto typu carnaroli ani arborio i użyłam ryżu basmati to wciąż danie było pyszne, a użycie odpowiedniej odmiany sprawi po prostu, że będzie jeszcze bardziej kremowe. Ale risotto dyniowe z gorgonzolą smakuje i tak cudownie nawet z normalnym ryżem, więc warto spróbować nawet jeśli mamy małe braki w naszej spiżarni z produktami kuchni światów :p

Risotto z dynią i gorgonzolą

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 100-150 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli, ale zwykły, basmati lub pełnoziarnisty też będzie ok)
~ 2 szklanki bulionu warzywnego
~ 400 g surowej dyni
~ 80 g gorgonzoli
~ solidna szczypta ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ garść świeżej rukoli
~ 1 łyżeczka masła klarowanego

Masło klarowane wrzucamy na patelnię i roztapiamy. Dodajemy drobno posiekana cebulę i smażymy, aż się zeszkli (w razie potrzeby dolewamy 1-2 kapki wody). Następnie wrzucamy ryż, smażymy ok. 1 minuty i dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię. Smażymy chwilkę i wlewamy bulion. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając i dodając wodę w razie potrzeby.

Po tym czasie sprawdzamy czy dynia już zmiękła i jeśli tak to delikatnie rozgniatamy ją widelcem pozostawiając kilka kostek w całości. Mieszamy i dodajemy ¾ pokrojonego w kostkę sera gorgonzola, sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki. Mieszamy trzymając na ogniu, aż ser rozejdzie się po całości. Wykładamy porcje na talerze, na wierzchu posypujemy resztą gorgonzoli i układamy listki rukoli. Smacznego J

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 27 września 2018 - 15:49

Ładna konsystencja i już tak jesiennie :)

Odpowiedz
Edyta 24 września 2019 - 22:08

pyszności!

Odpowiedz
Lisa 25 września 2019 - 21:37

musi być genialne!!

Odpowiedz

Skomentuj

Close