Rolada dyniowa z kremem cytrynowym, czyli delikatne fit ciasto dyniowe z kremem z twarożku bez cukru
Rolada dyniowa z kremem cytrynowym to bardzo delikatne ciasto, które zasmakuje każdemu. Jest przyjemnie słodkie, mięciutkie i pięknie się prezentuje. A co więcej, naprawdę łatwo się robi.
Ja jestem troszeczkę psychofanką dyni. Myślę, że nie ma potrawy, której nie zrobiłabym z dyni. Robię z niej oczywiście tradycyjne placki czy owsianki. Jednak, uwielbiam też dyniowe kluski leniwe albo wytrawną tartę z nadzieniem dyniowym. Świetnie też sprawdza się w burgerach – dyniowe burgery z boczkiem to naprawdę hit. Zajadałam się, kiedy jeszcze jadłam wołowinę lub wieprzowinę regularnie ;)
Jednak, wiem, że dla niektórych dynia jest troszeczkę za ciężka i zbyt intensywna w smaku. Postanowiłam więc dodać nieco świeżości do tego ciasta. Dynia więc nie dominuje – w roladzie bardziej czuć jej lekko karmelową nutkę. Jednak, ta dyniowa nuta świetnie łączy się z odświeżająca kwaskowatą cytryną i twarożkiem.
Rolada dyniowa z kremem cytrynowym może być jeszcze delikatniejsza!
Cała rolada dyniowa z kremem cytrynowym to naprawdę bardzo smaczne ciasto. Ja postawiłam na twarożek, bo go uwielbiam. Jednak, z powodzeniem można też zrobić mniej fit wersję. W tym wypadku warto zastąpić twaróg tą samą ilością śmietany kremówki. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej miękkie, delikatne i ciut słodsze.
Nieważne, na którą opcję się zdecydujecie – rolada dyniowa na pewno będzie pyszna. U mnie w domu rodzinnym króluje tylko jedna rolada, którą moja mama robi od 30 lat. Dla mnie więc takie ciasto to był dodatkowo prawdziwy świeżości. Bardzo zachęcam do spróbowania :)
Na zdjęciach rolada może wydawać się troszkę mniejsza, bo robiłam z pół porcji. Jednak, polecam zrobić z całej i na taką przepis podaję poniżej :)
SKŁADNIKI
Rolada dyniowa:
- 3 jajka
- 150 g erytrolu lub ksylitolu
- 180 g puree dyniowego (polecam z dyni hokkaido)
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Środek:
- 600 g twarogu półtłustego zmielonego lub śmietany kremówki 30% (wtedy warto dodać też zagęstnik typu śmietan-fix)
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Rolada dyniowa:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Niską blaszkę o wymiarach 40x25 cm wykładamy papierem lub folią aluminiową (spód i boki).
- Jajka wbijamy do miski. Dodajemy erytrol i ubijamy razem na jasną puszystą gęstą masę (8-10 minut). Po tym czasie dodajemy puree i miksujemy jeszcze ok. 1-2 minuty.
- W osobnej misce mieszamy suche składniki. Następnie łączymy delikatnie łyżką z mokrymi składnikami. Masę wylewamy równomiernie na przygotowaną blaszkę.
- Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Na blacie rozkładamy gruby kawałek materiału (u nas zazwyczaj to 2 kuchenne ściereczki ;)). Ostrożnie przekładamy upieczone ciasto na materiał, żeby papier/folia znalazły się na górze. Zdejmujemy folię ostrożnie uważając, żeby nie naruszyć ciasta. Następnie zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia.
Środek:
- Twarożek mieszamy po prostu z erytrolem, sokiem i skórką.
- Jeżeli używamy śmietanki to ubijamy ją z erytrolem pod koniec dodając sok, skórkę i zagęstnik.
- Smarujemy ostudzoną roladę na całej powierzchni i zwijamy. Odstawiamy na 2 godzinki do lodówki. Podajemy. Smacznego :)