Sałatka z kaką, awokado i fetą to przepyszna oryginalna sałatka, która mam nadzieję, że doda koloru szaroburej jesieni.
Owoc kaki zazwyczaj pojawia się właśnie jesienią wciśnięty gdzieś między jabłka i gruszki. Ma egzotyczny sznyt. Idealnie się więc wpasowuje się w ten czas, kiedy od wakacji już trochę minęło, a do kolejnych jeszcze daleko. Choć po drodze czeka się na święta, to jednak egzotyczny soczysty smak kaki przypomina trochę o słońcu i plaży.
Kaka, znana też jako persymona, to owoc niezwykle soczysty i słodki. Dla mnie nie do zjedzenia w całości bez niczego. Zestawiam go najczęściej z jogurtem i ekspandowaną jagłą albo orkiszem, wrzucam do placków, albo na owsiankę. W każdej z tych konfiguracji sprawdza się świetnie. Jednak, z kaką można też trochę zaszaleć i przygotować jako fit kolacja albo lekki lunch sałatkę z awokado i fetą.
Sałatka z kaką, awokado i fetą, czyli soczystość, kremowość i wyrazistość

Jesienny czas to wzmożony czas wypieków. U mnie często pojawia się wtedy niezwykle krucha szarlotka z dużą ilością jabłek albo fit ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców. Jednak, w tej ferii dogadzania sobie ciastami w jesienne ciemne wieczory pod kocem, przychodzi też ochota na coś bardziej soczystego i świeżego.
I wtedy nieśmiale pojawia się owoc kaki. Wrzuciliśmy go do koszyka na zakupach, bo wyglądał nieco inaczej, ale również interesująco. Choć wciąż nie ufam sałatko z owocami w restauracjach – w moim odczuciu zawsze jest zbyt dużo owoców do reszty, przez co całość smakuje bardziej jak deser, to ta sałatka zachowuje idealny balans.
Mamy tutaj soczysty i słodki owoc kaki, kremowe delikatne awokado i kostki słonej fety, która dodaje charakteru całości. Do tego delikatny miodowy dressing z octem balsamicznym i więcej do szczęścia tutaj nie potrzeba. Taka sałatka idealnie sprawdzi się dla gości jako dostawka do dania głównego, albo jako samodzielne danie do podania z chrupiącym pieczywem.
Bardzo polecam i zapraszam – przepyszna sałatka z kaką, awokado i fetą poleca się na kolacje, obiady i posiadówki z najbliższymi.

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mieszanki sałat (najlepiej z rukolą)
- 1 awokado
- 1 owoc kaki (persymony)
- 200 g fety
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Oliwę, ocet i miód łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dressing mieszamy dokładnie z sałatami. Wykładamy porcje na talerze.
- Awokado i kakę obieramy. Kroimy je w cienkie plasterki i układamy na sałacie.
- Kroimy fetę w kostkę i posypujemy sałatkę na wierzchu.
- Podajemy z pieczywem. Smacznego :)
9 komentarzy
ciekawa propozycja, wręcz eksplozja smaków :)
Ciekawa sałatka, bardzo nietypowy składnik, pierwszy raz spotykam przepis na persymonę.
Wygląda pysznie i kolorowo :) I wszystko tutaj się komponuje idealnie ;) Nie przepadam akurat za fetą, bo jest dla mnie za słona, ale myślę, że wędzone tofu także świetnie się sprawdzi ;)
Apetyczna, taka kolorowa!
Wygląda przepysznie :)
Bardzo kolorowa i niezwykle optymistyczna (dzieki temu) sałatka. Do wykorzystania bezapelacyjnie. :)
Awokado się boję :)
Też się kiedyś bałam :D Ale w końcu pokonałam swój strach i teraz uwielbiam :D
Super sałatka!! Moje smaki