fbpx

Sałatka z kaką, awokado i fetą, czyli soczysta zdrowa sałatka na jesień

by Kucharka w baletkach

Sałatka z kaką, awokado i fetą to przepyszna oryginalna sałatka, która mam nadzieję, że doda koloru szaroburej jesieni.

Owoc kaki zazwyczaj pojawia się właśnie jesienią wciśnięty gdzieś między jabłka i gruszki. Ma egzotyczny sznyt. Idealnie się więc wpasowuje się w ten czas, kiedy od wakacji już trochę minęło, a do kolejnych jeszcze daleko. Choć po drodze czeka się na święta, to jednak egzotyczny soczysty smak kaki przypomina trochę o słońcu i plaży.

Kaka, znana też jako persymona, to owoc niezwykle soczysty i słodki. Dla mnie nie do zjedzenia w całości bez niczego. Zestawiam go najczęściej z jogurtem i ekspandowaną jagłą albo orkiszem, wrzucam do placków, albo na owsiankę. W każdej z tych konfiguracji sprawdza się świetnie. Jednak, z kaką można też trochę zaszaleć i przygotować jako fit kolacja albo lekki lunch sałatkę z awokado i fetą.

Sałatka z kaką, awokado i fetą, czyli soczystość, kremowość i wyrazistość

Jesienny czas to wzmożony czas wypieków. U mnie często pojawia się wtedy niezwykle krucha szarlotka z dużą ilością jabłek albo fit ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców. Jednak, w tej ferii dogadzania sobie ciastami w jesienne ciemne wieczory pod kocem, przychodzi też ochota na coś bardziej soczystego i świeżego.

I wtedy nieśmiale pojawia się owoc kaki. Wrzuciliśmy go do koszyka na zakupach, bo wyglądał nieco inaczej, ale również interesująco. Choć wciąż nie ufam sałatko z owocami w restauracjach – w moim odczuciu zawsze jest zbyt dużo owoców do reszty, przez co całość smakuje bardziej jak deser, to ta sałatka zachowuje idealny balans.

Mamy tutaj soczysty i słodki owoc kaki, kremowe delikatne awokado i kostki słonej fety, która dodaje charakteru całości. Do tego delikatny miodowy dressing z octem balsamicznym i więcej do szczęścia tutaj nie potrzeba. Taka sałatka idealnie sprawdzi się dla gości jako dostawka do dania głównego, albo jako samodzielne danie do podania z chrupiącym pieczywem.

Bardzo polecam i zapraszam – przepyszna sałatka z kaką, awokado i fetą poleca się na kolacje, obiady i posiadówki z najbliższymi.

Sałatka z kaką, awokado i fetą

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 300 kalorii 9B, 20W, 21T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (najlepiej z rukolą)
  • 1 awokado
  • 1 owoc kaki (persymony)
  • 200 g fety
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Oliwę, ocet i miód łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Dressing mieszamy dokładnie z sałatami. Wykładamy porcje na talerze.
  3. Awokado i kakę obieramy. Kroimy je w cienkie plasterki i układamy na sałacie.
  4. Kroimy fetę w kostkę i posypujemy sałatkę na wierzchu.
  5. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

9 komentarzy

Magdalena Kuchaja 11 stycznia 2015 - 11:50

ciekawa propozycja, wręcz eksplozja smaków :)

Odpowiedz
Emilia 11 stycznia 2015 - 12:36

Ciekawa sałatka, bardzo nietypowy składnik, pierwszy raz spotykam przepis na persymonę.

Odpowiedz
Ania S 11 stycznia 2015 - 13:45

Wygląda pysznie i kolorowo :) I wszystko tutaj się komponuje idealnie ;) Nie przepadam akurat za fetą, bo jest dla mnie za słona, ale myślę, że wędzone tofu także świetnie się sprawdzi ;)

Odpowiedz
galantyna.pl 11 stycznia 2015 - 22:16

Apetyczna, taka kolorowa!

Odpowiedz
Kolizje Smakow 12 stycznia 2015 - 09:31

Wygląda przepysznie :)

Odpowiedz
DżemDżus 14 stycznia 2015 - 10:39

Bardzo kolorowa i niezwykle optymistyczna (dzieki temu) sałatka. Do wykorzystania bezapelacyjnie. :)

Odpowiedz
Jedyna Żona w Mieście 14 stycznia 2015 - 20:51

Awokado się boję :)

Odpowiedz
admin 15 stycznia 2015 - 14:43

Też się kiedyś bałam :D Ale w końcu pokonałam swój strach i teraz uwielbiam :D

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 15 stycznia 2015 - 08:24

Super sałatka!! Moje smaki

Odpowiedz

Skomentuj

Close