fbpx

Semla przepis na tradycyjny szwedzki wypiek na Tłusty Wtorek w wersji prawie bez cukru

by Kucharka w baletkach

Semla – przepis na szwedzki wypiek, który był na mojej liście do zrobienia już od dłuższego czasu.

Przyznam szczerze, że Tłusty Czwartek mnie średnio kręci. Zdarza mi się usmażyć albo upiec słodycze tłustoczwartkowe. Jednak, jak już mam zjeść pączka, za którym specjalnie nie przepadam, to chciałabym żeby był z najlepszej cukierni, a kolejki do takich mnie odstraszają.

W tym roku więc zamiast stać w kolejce po pączka albo nad garnkiem z gorącym olejem, upiekłam sobie właśnie semlor (liczba mnoga dla semli ;)). I to jeszcze semla jako przepis w wersji fit, bo prawie bez cukru (dałam troszkę dla lepszego wzrostu drożdży, ale łyżeczka na 16 bułeczek to naprawdę mało).

Semla, semlor, czyli przepis na szwedzki Tłusty Wtorek

Semla przepis na 16 sztuk szwedzkich bułeczek

I semla to naprawdę pyszna delikatna bułeczka, która przezwyciężyła nawet moją niechęć do marcepanu. Jest mięciutka, czuć nutkę kardamonu, a bita śmietana dodaje kremowości i kojącego efektu. Taka słodka bułeczka świetnie nadaje się jako deser do herbaty albo delikatna przekąska w ciągu dnia.

Dodatkowo, semla jest dość łatwa do zrobienia. Używany tutaj drożdży instant, więc nie trzeba robić zaczynu. Wystarczy wymieszać składniki, odstawić i upiec bułeczki.

Przygotowanie masy marcepanowej to w zasadzie zmiksowanie migdałów ze słodziłem. I zostaje nam tylko ubicie śmietany. Samo odkrajanie czapeczek i nadziewanie bułeczek to już trochę zabawa, ale taka, która oswoi Cię ze szprycą, a mi przypomni, że za rzadko jej używam ;)

Nie przedłużając zapraszam na idealne wyświętowanie ostatniego dnia karnawału w skandynawskim stylu. Semla będzie smakowała zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a zrobienie jej właściwie bez cukru sprawi, że to będzie zdrowy deser. Zapraszam :)

Semla, czyli tradycyjny szwedzki wypiek na Tłusty Wtorek

Drukuj
Liczba porcji: 16 bułeczek Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 210 kalorii 5 g białka, 17 g węglowodanów, 14 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 80 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 małe jajko
  • 60 g erytrolu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • ew. 1 jajko do posmarowania bułeczek

Masa migdałowa:

  • 100 g migdałów bez skórki lub zmielonych
  • 60 g erytrolu
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowgo
  • szczypta kardamonu

Śmietana:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
  • 1 łyżka zmielonego erytrolu

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

 

  1. Masło roztapiamy na małym ogniu.
  2. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. W razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki.
  3. Wyrabiamy na jednolitą kulkę i odstawiamy w misce na 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.
  4. Ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy z nich okrągłe bułeczki i układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy, tym razem na 30-60 minut, aż lekko podrosną.
  5. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni*.
  6. Pieczemy ok. 8 minut. Wyjmujemy i studzimy.

*Przed pieczeniem warto posmarować bułeczki z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Ja o tym zapomniałam.

Masa migdałowa:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy.

Śmietana:

  1. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania dość gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy erytrol.

Wykończenie:

  1. Z bułeczek ścinamy wierzch i go zostawiamy. Na środek wciskamy masę migdałową.
  2. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na bułeczkę i masę migdałową. Przykrywamy odciętymi czapeczkami.
  3. Schładzamy przynajmniej 2 godziny i podajemy posypane zmielonym erytrolem. Smacznego :)

Semla przepis na szwedzkie bułeczki

coś na dokładkę?

4 komentarze

Beata 22 lutego 2023 - 18:22

Wyglądają rewelacyjnie. Nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję

Odpowiedz
Julia 24 lutego 2023 - 11:38

Uwielbiam marcepan i wszelkie desery z nim związane. Takich ciasteczek jeszcze nie próbowałam. ;)

Odpowiedz
Zosia 2 marca 2023 - 12:11

Wyglądają pysznie. Nie miałam okazji próbować. Z chęcią zrobię

Odpowiedz
Asia 6 marca 2023 - 18:46

Brzmi smacznie. Nie trudne do wykonania. Z chęcią bym je zrobiła

Odpowiedz

Skomentuj

Close