Semla – przepis na szwedzki wypiek, który był na mojej liście do zrobienia już od dłuższego czasu.
Przyznam szczerze, że Tłusty Czwartek mnie średnio kręci. Zdarza mi się usmażyć albo upiec słodycze tłustoczwartkowe. Jednak, jak już mam zjeść pączka, za którym specjalnie nie przepadam, to chciałabym żeby był z najlepszej cukierni, a kolejki do takich mnie odstraszają.
W tym roku więc zamiast stać w kolejce po pączka albo nad garnkiem z gorącym olejem, upiekłam sobie właśnie semlor (liczba mnoga dla semli ;)). I to jeszcze semla jako przepis w wersji fit, bo prawie bez cukru (dałam troszkę dla lepszego wzrostu drożdży, ale łyżeczka na 16 bułeczek to naprawdę mało).
Semla, semlor, czyli przepis na szwedzki Tłusty Wtorek
I semla to naprawdę pyszna delikatna bułeczka, która przezwyciężyła nawet moją niechęć do marcepanu. Jest mięciutka, czuć nutkę kardamonu, a bita śmietana dodaje kremowości i kojącego efektu. Taka słodka bułeczka świetnie nadaje się jako deser do herbaty albo delikatna przekąska w ciągu dnia.
Dodatkowo, semla jest dość łatwa do zrobienia. Używany tutaj drożdży instant, więc nie trzeba robić zaczynu. Wystarczy wymieszać składniki, odstawić i upiec bułeczki.
Przygotowanie masy marcepanowej to w zasadzie zmiksowanie migdałów ze słodziłem. I zostaje nam tylko ubicie śmietany. Samo odkrajanie czapeczek i nadziewanie bułeczek to już trochę zabawa, ale taka, która oswoi Cię ze szprycą, a mi przypomni, że za rzadko jej używam ;)
Nie przedłużając zapraszam na idealne wyświętowanie ostatniego dnia karnawału w skandynawskim stylu. Semla będzie smakowała zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a zrobienie jej właściwie bez cukru sprawi, że to będzie zdrowy deser. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 80 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 1 małe jajko
- 60 g erytrolu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- szczypta soli
- ew. 1 jajko do posmarowania bułeczek
Masa migdałowa:
- 100 g migdałów bez skórki lub zmielonych
- 60 g erytrolu
- 50 ml wody
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowgo
- szczypta kardamonu
Śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
- 1 łyżka zmielonego erytrolu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Masło roztapiamy na małym ogniu.
- Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. W razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki.
- Wyrabiamy na jednolitą kulkę i odstawiamy w misce na 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.
- Ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy z nich okrągłe bułeczki i układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy, tym razem na 30-60 minut, aż lekko podrosną.
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni*.
- Pieczemy ok. 8 minut. Wyjmujemy i studzimy.
*Przed pieczeniem warto posmarować bułeczki z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Ja o tym zapomniałam.
Masa migdałowa:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy.
Śmietana:
- Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania dość gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy erytrol.
Wykończenie:
- Z bułeczek ścinamy wierzch i go zostawiamy. Na środek wciskamy masę migdałową.
- Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na bułeczkę i masę migdałową. Przykrywamy odciętymi czapeczkami.
- Schładzamy przynajmniej 2 godziny i podajemy posypane zmielonym erytrolem. Smacznego :)
4 komentarze
Wyglądają rewelacyjnie. Nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję
Uwielbiam marcepan i wszelkie desery z nim związane. Takich ciasteczek jeszcze nie próbowałam. ;)
Wyglądają pysznie. Nie miałam okazji próbować. Z chęcią zrobię
Brzmi smacznie. Nie trudne do wykonania. Z chęcią bym je zrobiła