fbpx

Koreczki z klopsikami, papryką i mozzarellą – super przekąska imprezowa

by Kucharka w baletkach

Jako dziecko sylwestrowy wieczór najczęściej spędzałam z rodzicami i braćmi w domu. Ja układam puzzle, rodzice oglądali razem film, a chłopaki grali w gry, żeby o 24 otworzyć szampana, piccolo, wznieść noworoczny toast, obejrzeć szopkę i iść spać. I zawsze mama chciała zrobić coś smacznego do jedzenia i przez dobre kilka lat robiła co roku klopsiki z pieczarkami, które urosły potem już rangą do sylwestrowej specjalności mamy i której nie chce już robić, bo się z tego śmiejemy. I przez to właśnie sylwester bardzo kojarzy mi się z klopsikami, które postanowiłam wykorzystać w przepysznej sylwestrowej przekąsce – koreczki z klopsikami, papryką i mozzarellą przez Wami. Koreczki są bardzo smaczne, sycące, uzależniające i idealnie komponują się z delikatną mozzarellą i chrupiącą lekko słodką papryką. I też idealnie pasują pod napoje procentowe ;-) Będą hitem każdej imprezy ;-) 

Koreczki z klopsikami, papryką i mozzarellą

(ok. 12-15 sztuk)

Klopsiki:
~ 250 g mięsa wołowego zmielonego
~ 2-3 łyżki bułki tartej
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki oleju

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami i bułką tartą. W dłoniach formujemy klopsiki. 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy klopsiki. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem odwracając po ok. 3 minutach na drugą stronę. Sprawdzamy czy mięso się dobrze przesmażyło i przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, żeby tłuszcz troszkę obciekł. 

~ 1 kulka mozzarelli (ok. 100-125 g)
~ 1 czerwona papryka

Mozzarellę i paprykę kroimy w dużą kostkę. Na wykłaczki nabijamy klopsika, a następnie ser i paprykę. Układamy na talerzu (kiedy byłam mała moja mama zawsze na imprezy urodzinowe robiła koreczki z serem, szynką i ogórkiem i wbijała je w jabłko – tak też można ;-)). Przechowujemy w lodówce przed podaniem. Idealnie pasują z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close