fbpx

Fit serniczki jogurtowe z truskawkami – fit jednoporcjowe serniczki na lato

by Kucharka w baletkach

Fit serniczki jogurtowe z truskawkami to idealne urocze deserki na lato.

Z dzieciństwa cały czas pozostał mi niesmak po truskawkowych koktajlach, które kręciła dla nas mama. Wiem, że miała dobre intencje. Chciała po prostu, żebyśmy nie maczali truskawek w cukrze i poznali je w innej wersji.

Jednak, dla mnie koktajl z mleka i truskawek smakował jak rozwodnione kwaskowate mleko z nutką truskawek i nie umiałam go nigdy wypić do końca. Przez długi czas wierzyłam, że każde danie ze zmiksowanych truskawek musi smakować źle.

Na szczęście w końcu odkryłam moc smoothie z banana i truskawek czy przepysznego charlotte z truskawkami. Teraz już często miksuję truskawki tworząc z nich też na przykład mus truskawkowy do owsianki.

Fit serniczki jogurtowe z truskawkami na fit podwieczorek na lato

Fit serniczki jogurtowe podane w kokilce

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszny i zdrowy truskawkowy deser, czyli serniczki jogurtowe z truskawkami.

Nie używamy tutaj cukru, słodycz pochodzi od banana, samych truskawek i nutki wanilii. To takie fit jednoporcjowe serniczki na lato, które pięknie się prezentują.

Te fit serniczki z piekarnika są superłatwe, puszyste i pyszne. Idealnie nadadzą się na lekki podwieczorek, słodkie śniadanie, a dzieci je na pewno pokochają. Bardzo polecam i zapraszam – fit serniczki jogurtowe w kokilkach z truskawkami przed Wami :)

Serniczki jogurtowe z truskawkami

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 138 kalorii 10b, 18w, 3t, 1,5bł na porcję
Ocena 3.8/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

  • 360 g gęstego jogurtu naturalnego 0% tłuszczu (2 kubeczki; ja używałam firmy Maluta)
  • 2 jajka
  • 1/2 dojrzałego banana (ok. 60 g)
  • 2 płaskie łyżki mąki (ok. 30 g; dowolnej - u mnie pszenna razowa)
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 200 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Do miski dodajemy jogurty, banana, jajka, mąkę, ekstrakt i prawie wszystkie odszypułkowane truskawki (zostawiając 6-7 na wierzch). Miksujemy blenderem do połączenia.
  3. Masę rozdzielamy na 4 kokilki. Na wierzchu układamy resztę pokrojonych w połówki truskawek.
  4. Pieczemy ok. 40-45 minut sprawdzając patyczkiem czy serniczki się ładnie przepiekły. Wyjmujemy i studzimy (na pewno opadną, ale nie trzeba się tym przejmować). Podajemy - najlepiej z dodatkowymi truskawkami. Smacznego :)
Fit serniczki jogurtowe kawałek na łyżeczce

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close