Przepis na pieczone szparagi krążył w mojej głowie już od początku sezonu na szparagi. Jednak, dopiero nieuchronnie zbliżające się widmo końca sezonu szparagowego dopiero zmobilizowało mnie do akcji. W końcu jednak powstały i one. I dzisiaj przygotowałam przepyszne szparagi pieczone z migdałami, które są jeszcze łatwiejsze niż ostatnie duszone szparagi w miso. Myślę, że takie szparagi pieczone w piekarniku to cudowne danie na pożegnanie szparagów. Jest bardzo łatwe i szybkie, a zaskakuje swoją mięsistością, lekką pikantnością i świeżością. Dodatkowo, ten przepis na szparagi nie wymaga wiele zachodu od nas, a właściwie większość roboty wykonuje za nas piekarnik (takie przepisy to złoto, kiedy pracuje się w domu ;)). Szparagi pieczone z migdałami świetnie pasują do wszelkiego typu mięs czy kotletów. Cudownie też sprawdzą się jako samodzielne lekkie danie lub lekka kolacja, podana na przykład z chlebem z oliwą. Bardzo polecam i zapraszam – przepis na pieczone szparagi idealne przed Wami :)
SKŁADNIKI
- 1 pęczek szparagów zielonych (ok. 500 g)
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka płatków chili (może być ew. świeża papryczka chili posiekana ;))
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Od szparagów odrywamy twarde końcówki, myjemy dokładnie (żeby nie było ziarenek piachu), osuszamy i wrzucamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Szparagi polewamy oliwą i delikatnie mieszamy dłońmi, żeby rozeszła się po wszystkich szparagach.
- Szparagi układamy obok siebie. Posypujemy płatkami chili, solą i pieprzem (podałam orientacyjną ilość soli i pieprzu, ale to bardzo zależne od preferencji ;)).
- Szparagi pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut. Po tym czasie na wierzch wysypujemy płatki migdałów i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)