fbpx

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady bez cukru, czyli sernik pistacjowy idealny

by Kucharka w baletkach

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady marzył mi się od dawna.

Pod koniec października minie już rok odkąd kompletnie zakochałam się w pistacjach. Wszystko stało się za sprawą mojej ukochanej Sycylii i gelato pistacjowych, które jadłam tam kilka razy dziennie.

Poza lodami zresztą codziennie wpadały też rogaliki z kremem pistacjowym do porannej kawy albo rurki cannoli wypełnione kremem pistacjowym. Zresztą cały wpis o tym co zjeść na Sycylii Wschodniej znajdziesz tutaj. Uważaj tylko, bo po przeczytaniu istnieje duże ryzyko, że już za godzinę będziesz mieć bilety lotnicze do Katanii w koszyku ;)

Zresztą to pistacje chyba sprawiły, że zapalałam aż taką dużą miłością do Sycylii. I już nie mogę doczekać się, żeby tam znowu być, a stanie się to na szczęście już za kilka dni ;)

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady to sernik idealny

Jednak, wracając do sernika pistacjowego, to muszę przyznać, że wyszedł naprawdę jak ze snów. Idealnie kremowy, wilgotny, rozplywajacy się w ustach.

Samo połączenie sernika i pistacji już publikowałam na blogu jako fit sernik z musem pistacjowym. Do tego przepisu wracam bardzo często. Jednak, zachciało mi się sernika, który jeszcze bardziej będzie gloryfikował pistacje. I ten tutaj sprawdził się idealnie.

Sam sernik pistacjowy udało mi się zrobić całkowicie bez cukru białego. Do posłodzenia masy sernikowej użyłam erytrolu, pasta pistacjowa to były 100% pistacje bez soli i cukru, a polewa zawiera czekoladę białą bez cukru.

Warto jednak wiedzieć, że taki sernik można przygotować też w wersji mniej fit. Pastę pistacjową stacjonarnie widziałam w popularnych dyskontach, ale raczej w ramach włoskich tygodni i w 50% składające się z cukru. Polecam więc zamówić sobie taką ze 100% pistacji bez dodatków (moja ulubiona to firmy Krukam).

Poza tym, erytrol możesz zastąpić cukrem lub ksylitolem, a białą czekoladę bez cukru zwykłą białą czekoladą (ja zamawiam czasem czekoladę białą bez cukru z allegro). Pamiętaj, że taka mniej fit wersja będzie równie pyszna, a można na nią sobie pozwolić raz na jakiś czas.

Zapraszam więc na pistacjowy deser idealny – sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady :)

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 390 kalorii 22B, 24W, 20T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g rodzynek
  • 80 g płatków ryżowych lub owsianych
  • 20 g masła orzechowego

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 40 g masła
  • 4 duże jajka
  • 150 g erytrolu (ksylitolu lub cukru)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (ok. 40 g)
  • 200 g pasty pistacjowej bez soli i bez cukru

Polewa z białej czekolady:

  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 75 g białej czekolady bez cukru
  • pistacje bez łupinek na wierzch

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Rodzynki umieszczamy w wysokim kubeczku i zalewamy gorącą wodą, żeby w całości je pokryła. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę i lekko odciskamy rodzynki.
  2. W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S umieszczamy rodzynki, płatki i masło. Miksujemy do połączenia.
  3. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy dokładnie spód. Odstawiamy.

Masa serowa:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Masło umieszczamy w rondelku i roztapiamy na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut.
  3. Do dużej miski wrzucamy twaróg. Dodajemy masło i wbijamy jajka. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do połączenia składników.
  4. Dodajemy erytrol, proszek budyniowy i pastę pistacjową. Miksujemy ponownie do połączenia i przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem.
  5. Bierzemy keksowkę lub prostokątaną blaszkę, którą umieścimy na dnie piekarnika w czasie pieczenia, żeby sernik wyszedł idealnie wilgotny. Wypełniamy ją do połowy wrzątkiem i umieszczamy właśnie na dnie piekarnika.
  6. Następnie wkładamy do piekarnika nasz sernik na środkowy poziom. Pieczemy go ok. 90 minut sprawdzając co jakiś czas czy się za bardzo nie przypieka - w razie potrzeby przykrywamy jego wierzch papierem do pieczenia.
  7. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak sernik na 30 minut.
  8. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.

Polewa z białej czekolady:

  1. W rondelku umieszczamy śmietankę i podgrzewamy, aż zacznie się prawie gotować.
  2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Zostawiamy na 2-3 minuty, a następnie mieszamy, aż czekolada i śmietanka się połączą.
  3. Polewę wylewamy na wierzch sernika tak, żeby troszkę spłynęło też po bokach.
  4. Na wierzchu wysypujemy posiekane pistacje i całość schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close