Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady marzył mi się od dawna.
Pod koniec października minie już rok odkąd kompletnie zakochałam się w pistacjach. Wszystko stało się za sprawą mojej ukochanej Sycylii i gelato pistacjowych, które jadłam tam kilka razy dziennie.
Poza lodami zresztą codziennie wpadały też rogaliki z kremem pistacjowym do porannej kawy albo rurki cannoli wypełnione kremem pistacjowym. Zresztą cały wpis o tym co zjeść na Sycylii Wschodniej znajdziesz tutaj. Uważaj tylko, bo po przeczytaniu istnieje duże ryzyko, że już za godzinę będziesz mieć bilety lotnicze do Katanii w koszyku ;)
Zresztą to pistacje chyba sprawiły, że zapalałam aż taką dużą miłością do Sycylii. I już nie mogę doczekać się, żeby tam znowu być, a stanie się to na szczęście już za kilka dni ;)
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady to sernik idealny

Jednak, wracając do sernika pistacjowego, to muszę przyznać, że wyszedł naprawdę jak ze snów. Idealnie kremowy, wilgotny, rozplywajacy się w ustach.
Samo połączenie sernika i pistacji już publikowałam na blogu jako fit sernik z musem pistacjowym. Do tego przepisu wracam bardzo często. Jednak, zachciało mi się sernika, który jeszcze bardziej będzie gloryfikował pistacje. I ten tutaj sprawdził się idealnie.
Sam sernik pistacjowy udało mi się zrobić całkowicie bez cukru białego. Do posłodzenia masy sernikowej użyłam erytrolu, pasta pistacjowa to były 100% pistacje bez soli i cukru, a polewa zawiera czekoladę białą bez cukru.
Warto jednak wiedzieć, że taki sernik można przygotować też w wersji mniej fit. Pastę pistacjową stacjonarnie widziałam w popularnych dyskontach, ale raczej w ramach włoskich tygodni i w 50% składające się z cukru. Polecam więc zamówić sobie taką ze 100% pistacji bez dodatków (moja ulubiona to firmy Krukam).
Poza tym, erytrol możesz zastąpić cukrem lub ksylitolem, a białą czekoladę bez cukru zwykłą białą czekoladą (ja zamawiam czasem czekoladę białą bez cukru z allegro). Pamiętaj, że taka mniej fit wersja będzie równie pyszna, a można na nią sobie pozwolić raz na jakiś czas.
Zapraszam więc na pistacjowy deser idealny – sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady :)

SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g rodzynek
- 80 g płatków ryżowych lub owsianych
- 20 g masła orzechowego
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 40 g masła
- 4 duże jajka
- 150 g erytrolu (ksylitolu lub cukru)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (ok. 40 g)
- 200 g pasty pistacjowej bez soli i bez cukru
Polewa z białej czekolady:
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 75 g białej czekolady bez cukru
- pistacje bez łupinek na wierzch
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Rodzynki umieszczamy w wysokim kubeczku i zalewamy gorącą wodą, żeby w całości je pokryła. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę i lekko odciskamy rodzynki.
- W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S umieszczamy rodzynki, płatki i masło. Miksujemy do połączenia.
- Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy dokładnie spód. Odstawiamy.
Masa serowa:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Masło umieszczamy w rondelku i roztapiamy na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut.
- Do dużej miski wrzucamy twaróg. Dodajemy masło i wbijamy jajka. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do połączenia składników.
- Dodajemy erytrol, proszek budyniowy i pastę pistacjową. Miksujemy ponownie do połączenia i przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem.
- Bierzemy keksowkę lub prostokątaną blaszkę, którą umieścimy na dnie piekarnika w czasie pieczenia, żeby sernik wyszedł idealnie wilgotny. Wypełniamy ją do połowy wrzątkiem i umieszczamy właśnie na dnie piekarnika.
- Następnie wkładamy do piekarnika nasz sernik na środkowy poziom. Pieczemy go ok. 90 minut sprawdzając co jakiś czas czy się za bardzo nie przypieka - w razie potrzeby przykrywamy jego wierzch papierem do pieczenia.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak sernik na 30 minut.
- Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.
Polewa z białej czekolady:
- W rondelku umieszczamy śmietankę i podgrzewamy, aż zacznie się prawie gotować.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Zostawiamy na 2-3 minuty, a następnie mieszamy, aż czekolada i śmietanka się połączą.
- Polewę wylewamy na wierzch sernika tak, żeby troszkę spłynęło też po bokach.
- Na wierzchu wysypujemy posiekane pistacje i całość schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Podajemy. Smacznego :)
