Sernik z musem piernikowym to sernik, który jest wręcz uosobieniem świąt. W końcu sernik to tradycyjne świąteczne ciasto, a smak piernikowy to esencja świątecznych słodkości.
W moim domu rodzinnym niezależnie od tego jakie ciasta pieczemy na święta jakiś sernik zawsze musi się pojawić. Przez kilka lat moi rodzice wręcz zmuszali mnie do pieczenia cudownie puszystego sernika świątecznego. Jest tak cudowny, że przez pierwsze kilka razy nawet nie narzekałam. Jednak, końcu zaczęłam się buntować, bo lubię też piec nowe ciasta, a oni lubią je testować ;)
Sernik z musem piernikowym to szybkie i łatwe ciasto na święta

Sernik z musem piernikowym to był więc mały kompromis. Rodzice nie znudzili się jeszcze sernikiem świątecznym i dostali od niego przymusową przerwę. A za to dostali inny równie pyszny i piękny sernik na święta.
Sama masa serowa jest lekko kremowa, ale też puszysta. Rozpływa się wręcz w ustach. Natomiast mus piernikowy jest puszysty, słodki i idealnie korzenny. Całość łączy się w pyszny sernik, którego trudno zjeść tylko jeden kawałek. Idealny na święta, ale poza świętami również będzie smakował wspaniale.
Jego wielką zaletą jest też fakt, że to łatwy i szybki przepis, choć może się taki nie wydawać. Jeżeli nie chcesz, nie trzeba robić nawet spodu. Masa serowa to zamieszanie kilku składników. Natomiast mus to kwestia cierpliwości, żeby nie pośpieszyć się z dodawaniem czekolady do śmietany. I to jest główna trudność w samym musie i też lekko wydłużony czas przygotowania.
U nas ten sernik świąteczny bardzo często się pojawia. Nie tylko się pięknie prezentuje, ale każdego zachęca. I każdy prosi o dokładkę. Polecam więc na święta, na sylwestra i na przedświąteczny czas :)

SKŁADNIKI
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej/ pełnoziarnistej/ owsianej
- 100 g masła
- 1-2 łyżki cukru brązowego
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego zmielonego
- 3 jajka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g cukru
Mus piernikowy:
- 2 tabliczki deserowej czekolady (200 g)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Masło i mąkę łączymy łyżką.
- Dodajemy cukier i tworzymy jednolite ciasto.
- Wylepiamy nim dno i tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Masa serowa:
- Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
- Wylewamy na podpieczony spód, temperaturę grzania zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
- Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie.
Mus piernikowy:
- Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy przyprawę i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, żeby lekko przestygła.
- Śmietanę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy czekoladę i miksujemy, aż wszystko się połączy i wykładamy na wierzch sernika równomiernie wygładzając wierzch.
- Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego :)

