fbpx

Sernik z musem pistacjowym – fit sernik bez cukru z musem pistacjowym

by Kucharka w baletkach

Sernik z musem pistacjowym to sernik, który śnił mi się od naszego pobytu na Sycylii.

Choć Sycylię odwiedziliśmy pod koniec października, to wciąż wzdycham do tych cudownych lodów pistacjowych i śniadań z rogalikami z kremem pistacjowym.

Sycylia to zdecydowanie ojczyzna pistacji z pierwszorzędnymi pistacjami z Bronte. Bardzo jestem wdzięczna, że miałam możliwość odwiedzenia tej pięknej wyspy. I dodatkowo, że mogłam z niej przywieźć najlepsze pistacje na świecie.

Długo trzymałam w szafce kupioną za ostatnie euro paczkę pistacji. Jednak, w końcu znalazłam dla nich zastosowanie idealne. I powstał jeden z najcudowniejszych serników na świecie. Kremowy sernik z musem pistacjowym zdecydowanie zasługuje na to zacne miano.

Sernik z musem pistacjowym to fit sernik idealny

Sernik z musem pistacjowym z góry

Choć ostatecznie zdecydowałam się na wersję sernika bez cukru, to masz pełną dowolność w tym zakresie. Użycie cukru do masy serowej i zwykłej białej czekolady do musu sprawia, że zdobycie składników jest łatwe. Ja po prostu kupiłam białą czekoladę bez cukru i postanowiłam ją przetestować.

Można więc zrobić zarówno fit sernik z musem pistacjowym, jak i po prostu sernik z musem pistacjowym. Obydwie wersje są pyszne, kremowe i bardzo uzależniające. A pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi. Czasem warto zjeść tradycyjne cukrowe ciasto, takie jak beza z jabłkami i karmelem, a czasem warto też fit ciasto bez cukru.

Tak jak z innymi sernikami z musem na blogu (na przykład sernik z musem z białej czekolady), samo przygotowanie sernika to też dość przyjemny łatwy proces. Ze spodem pomaga nam blender, masa serowa potrzebuje zaledwie 4 składników, a mus tylko 3. Jest to minimalizm w czystej postaci, ale taki, któremu nic nie brakuje.

Sernik wychodzi kremowy, delikatnie słodki z idealną pistacjową nutką. Idealny na deser, ale jest na tyle sycący, że spokojnie może zastąpić drugie śniadanie. Zapraszam :)

Sernik z musem pistacjowym

Drukuj
Liczba porcji: 12 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 267/300 (bez cukru/z) kalorii 15 g białka, 22 g węgl, 14 g tł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 80 g płatków ryżowych lub owsianych
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g)

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego zmielonego
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 100 g erytrolu / ksylitolu / cukru

Mus pistacjowy:

  • 100 g obranych pistacji (najlepiej prażonych niesolonych)
  • 200 g serka wiejskiego
  • 100 g białej czekolady (bez cukru)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Daktyle umieszczamy w wysokim kubeczku i zalewamy gorącą wodą, żeby w całości je pokryła. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę i lekko odciskamy daktyle.
  2. W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S umieszczamy daktyle, płatki i masło. Miksujemy do połączenia.
  3. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy dokładnie spód i lekko boki. Odstawiamy.

Masa serowa:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, a na spodzie umieszczamy keksówkę wypełnioną do wysokości 1 cm gorącą wodą.
  2. W dużej misie miksera umieszczamy twaróg, śmietanę, jajka i miksujemy do połączenia i pozbycia się grudek.
  3. Dodajemy erytrol lub cukier i ponownie miksujemy do połączenia.
  4. Masę serową przelewamy na przygotowany spód.
  5. Pieczemy ok. 1 godziny sprawdzając patyczkiem czy jest już ok. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy.

Mus pistacjowy:

  1. W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S umieszczamy pistacje. Miksujemy do uzyskania masła pistacjowego - zapewne chwilkę to potrwa, więc warto robić to kilka razy z przerwami, żeby nie przegrzać blendera.
  2. Masło pistacjowe odkładamy na bok, a do blendera dodajemy serek wiejski. Miksujemy do uzyskania kremowego jednolitego serka.
  3. Z powrotem dorzucamy masło i miksujemy krótko do połączenia.
  4. W kąpieli wodnej (w rondelku zagotowujemy wodę, nad nim układamy mniejszy rondelek, który będzie ogrzewany parą wodną) mieszając roztapiamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, żeby lekko ostygła.
  5. Nastepnie 3-4 partiami dodajemy do masy pistacjowej mieszając za każdym razem. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
  6. Mus wykładamy na wierzch sernika (uważając, żeby nie ociekł po bokach - wierzch zastygnie w lodówce, spokojnie ;)).
  7. Schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Smacznego :)
Sernik z musem pistacjowym - fit sernik z musem na talerzu

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Natalia 10 marca 2023 - 19:23

Dla mnie to coś nowego. Będę musiała kiedyś spróbować

Odpowiedz
Patrycja 13 marca 2023 - 11:58

Wspaniałe połączenie sernika z musem pistacjowym. Coś dla mnie, bo uwielbiam jedno i drugie.

Odpowiedz
Ula 14 marca 2023 - 14:17

Świetny przepis. Takiego sernika jeszcze nie widziałam

Odpowiedz
Martyna 17 marca 2023 - 05:56

Wygląda obłędnie! Podróże kulinarne zawsze przynoszą najlepsze pomysły na przepisy. :)

Odpowiedz
Emilia 1 listopada 2023 - 10:39

jaką średnicę ma tortownica z przepisu?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 3 listopada 2023 - 16:32

24 cm :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close