Sernik z musem pistacjowym to sernik, który śnił mi się od naszego pobytu na Sycylii.
Choć Sycylię odwiedziliśmy pod koniec października, to wciąż wzdycham do tych cudownych lodów pistacjowych i śniadań z rogalikami z kremem pistacjowym.
Sycylia to zdecydowanie ojczyzna pistacji z pierwszorzędnymi pistacjami z Bronte. Bardzo jestem wdzięczna, że miałam możliwość odwiedzenia tej pięknej wyspy. I dodatkowo, że mogłam z niej przywieźć najlepsze pistacje na świecie.
Długo trzymałam w szafce kupioną za ostatnie euro paczkę pistacji. Jednak, w końcu znalazłam dla nich zastosowanie idealne. I powstał jeden z najcudowniejszych serników na świecie. Kremowy sernik z musem pistacjowym zdecydowanie zasługuje na to zacne miano.
Sernik z musem pistacjowym to fit sernik idealny

Choć ostatecznie zdecydowałam się na wersję sernika bez cukru, to masz pełną dowolność w tym zakresie. Użycie cukru do masy serowej i zwykłej białej czekolady do musu sprawia, że zdobycie składników jest łatwe. Ja po prostu kupiłam białą czekoladę bez cukru i postanowiłam ją przetestować.
Można więc zrobić zarówno fit sernik z musem pistacjowym, jak i po prostu sernik z musem pistacjowym. Obydwie wersje są pyszne, kremowe i bardzo uzależniające. A pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi. Czasem warto zjeść tradycyjne cukrowe ciasto, takie jak beza z jabłkami i karmelem, a czasem warto też fit ciasto bez cukru.
Tak jak z innymi sernikami z musem na blogu (na przykład sernik z musem z białej czekolady), samo przygotowanie sernika to też dość przyjemny łatwy proces. Ze spodem pomaga nam blender, masa serowa potrzebuje zaledwie 4 składników, a mus tylko 3. Jest to minimalizm w czystej postaci, ale taki, któremu nic nie brakuje.
Sernik wychodzi kremowy, delikatnie słodki z idealną pistacjową nutką. Idealny na deser, ale jest na tyle sycący, że spokojnie może zastąpić drugie śniadanie. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g suszonych daktyli
- 80 g płatków ryżowych lub owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g)
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego zmielonego
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 3 jajka
- 100 g erytrolu / ksylitolu / cukru
Mus pistacjowy:
- 100 g obranych pistacji (najlepiej prażonych niesolonych)
- 200 g serka wiejskiego
- 100 g białej czekolady (bez cukru)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Daktyle umieszczamy w wysokim kubeczku i zalewamy gorącą wodą, żeby w całości je pokryła. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę i lekko odciskamy daktyle.
- W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S umieszczamy daktyle, płatki i masło. Miksujemy do połączenia.
- Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy dokładnie spód i lekko boki. Odstawiamy.
Masa serowa:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, a na spodzie umieszczamy keksówkę wypełnioną do wysokości 1 cm gorącą wodą.
- W dużej misie miksera umieszczamy twaróg, śmietanę, jajka i miksujemy do połączenia i pozbycia się grudek.
- Dodajemy erytrol lub cukier i ponownie miksujemy do połączenia.
- Masę serową przelewamy na przygotowany spód.
- Pieczemy ok. 1 godziny sprawdzając patyczkiem czy jest już ok. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy.
Mus pistacjowy:
- W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S umieszczamy pistacje. Miksujemy do uzyskania masła pistacjowego - zapewne chwilkę to potrwa, więc warto robić to kilka razy z przerwami, żeby nie przegrzać blendera.
- Masło pistacjowe odkładamy na bok, a do blendera dodajemy serek wiejski. Miksujemy do uzyskania kremowego jednolitego serka.
- Z powrotem dorzucamy masło i miksujemy krótko do połączenia.
- W kąpieli wodnej (w rondelku zagotowujemy wodę, nad nim układamy mniejszy rondelek, który będzie ogrzewany parą wodną) mieszając roztapiamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, żeby lekko ostygła.
- Nastepnie 3-4 partiami dodajemy do masy pistacjowej mieszając za każdym razem. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
- Mus wykładamy na wierzch sernika (uważając, żeby nie ociekł po bokach - wierzch zastygnie w lodówce, spokojnie ;)).
- Schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Smacznego :)

6 komentarzy
Dla mnie to coś nowego. Będę musiała kiedyś spróbować
Wspaniałe połączenie sernika z musem pistacjowym. Coś dla mnie, bo uwielbiam jedno i drugie.
Świetny przepis. Takiego sernika jeszcze nie widziałam
Wygląda obłędnie! Podróże kulinarne zawsze przynoszą najlepsze pomysły na przepisy. :)
jaką średnicę ma tortownica z przepisu?
24 cm :)