fbpx

Sernik z musem z białej czekolady – najłatwiejszy sernik z pysznym słodkim kremowym musem

by Kucharka w baletkach

Kiedy nie wiem co mam upiec zawsze idę w sernik, bo każdy je uwielbia, a można zrobić tyle różnych rodzajów, że nie może się nigdy znudzić. I ostatnio wymarzył się kremowy pyszny sernik z puszystym musem na wierzchu i tak powstał sernik z musem z białej czekolady. Ma kremowy przyjemnie słodki spód, a na wierzchu niezwykle puszysty i słodki mus z białej czekolady. Smakuje obłędnie, prezentuje się pięknie na stole i nie można go nie lubić. A do tego spód to jeden z najłatwiejszych serników, który możecie znaleźć w internetach. Żadnego oddzielania białek i żółtek, żadnego ubijania bialek, wszystko ładujemy do miski miksera i wszystko robi się za nas. I do tego sam mus z białej czekolady jest superłatwy, więc cały sernik z musem z białej czekolady jest bezproblemowy i bezstresowy, więc tym bardziej polecam :)

Sernik z musem z białej czekolady

(tortownica 22 cm)

Spód:
~ 1 szklanka mąki pszennej/ pełnoziarnistej/ owsianej
~ 100 g masła
~ 1-2 łyżki cukru brązowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Masło i mąkę łączymy łyżką. Dodajemy cukier i tworzymy jednolite ciasto. Wylepiamy nim dno i tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

Masa serowa:
~ 500 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 3 jajka
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 100 g cukru

Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, temperaturę grzania zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.

Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie ;-)

Mus z białej czekolady:
~ 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
~ 250 g serka mascarpone
~ 100 ml śmietany kremówki 30%

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut, żeby lekko przestygła.

Śmietanę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy czekoladę i miksujemy, aż wszystko się połączy i wykładamy na wierzch sernika równomiernie wygładzając wierzch.

Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close