fbpx

Sernikowe placki ze śliwkami – ekspresowe jesienne śniadanie

by Kucharka w baletkach

Sernikowe placki ze śliwkami to placki, które przypomniały mi, że śliwki mogą być bardzo smaczne. Nie przepadam za śliwkami w wersji surowej. W tego typu owocach zawsze irytuje mnie zbyt cienka skórka, która nie pasuje mi do sprężystego soczystego miąższu.

Jednak, po poddaniu śliwek temperaturze, skórka staje się ich bardziej integralną częścią, a wnętrze traci sprężystość. Dodatkowo, całe robią się bardziej miękkie i jeszcze bardziej soczyste. A to wszystko idealnie pasuje do sernika. Postanowiłam więc to wykorzystać, ale zrobić fit sernik ekspresowy. Czyli po prostu fit serniczki z patelni ;)

Sernikowe placki ze śliwkami to fit serniczki z patelni

Sernikowe placki ze śliwkami podane na talerzu

Jeżeli zaglądaliście już tu wcześniej, dobrze wiecie, że uwielbiam placki i inne fit śniadanie na bazie twarogu. Na blogu pokazywałam Wam już moje ukochane fit gofry twarogowe. Uwielbiam też smażyć sernikowe naleśniki i dodatkowo nadziewać je twarogiem i owocami sezonowymi. Generalnie kocham twaróg :D

Jeżeli nie możecie przekonać się do twarogu w wersji bez obróbki, myślę, że takie placki to najlepszy sposób na oswojenie go. Sa bardzo łatwe i szybkie, a naprawdę przepyszne. Same placki wychodzą bardzo delikatne, ale są też fajnie sycące. A dzięki dodatkowi owoców, nie są ani trochę suche.

Co więcej, owoce też dodają im nieco słodyczy ;) Jednak, jeżeli lubicie jeszcze bardziej na słodko, to podajcie sobie te placki z syropem lub miodem zamiast dodawać je do masy. Tak będzie idealnie, a placki na pewno pięknie się usmażą :)

Sernikowe placki ze śliwkami

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 330 kalorii 29b, 30w, 10t, 2bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (ok. 40 g)
  • solidna szczypta cynamonu
  • 2 duże śliwki
  • do podania: syrop klonowy lub miód

PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg mieszamy dokładnie z jajkami, mąką i cynamonem (jeżeli Wasz twaróg będzie za suchy, dodajcie kapkę mleka lub wody).
  2. Lekko natłuszczamy płaską patelnię i porządnie ją rozgrzewamy. W tym czasie kroimy śliwki na cienkie plasterki.
  3. Kiedy patelnia będzie dobrze nagrzana, zmniejszamy ogień na średni i zaczynamy wykładać ciasto łyżką tworząc placki. Na każdym przyklejamy kilka plasterków śliwek.
  4. Smażymy na średnim ogniu ok. 1-2 minuty na każdej stronie.
  5. Podajemy z syropem lub miodem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close