Spaghetti z awokado i parmezanem

W końcu nadszedł ten najbardziej chyba wyczekiwany dzień tygodnia, czyli piątek. Powiem szczerze, że w tym tygodniu ja też już bardzo do niego wzdychałam i szkoda, że weekend to zawsze taki ulotny czas :p I przez weekend niestety nie będę miała, kiedy się z Wami czymś podzielić, więc na ten piękny czas zostawię Was z czymś cudownym – spaghetti z awokado i parmezanem! Nie dość, że jego zrobienie jest super ekspresowe to jeszcze smakuje obłędnie <3 Robi się je tez bardzo prosto, więc myślę, że to idealna kolacja na piątkowy wieczór. A chyba do makaronów  długo nie muszę przekonywać ;) I to tym samym taki mały odpoczynek od dyni, bo wbrew pozorom nie kombinuję tylko z nią ostatnio :P Zapraszam więc na cudowne spaghetti z awokado i parmezanem :)

Spaghetti z awokado i parmezanem

(2 porcje)

~ 100-150 g makaronu spaghetti
~ 1 awokado (sam miąższ powinien ważyć ok. 125- 150 g ;))
~ 50 g parmezanu + troszkę do posypania na wierzchu
~ 50 g suszonych pomidorów
~ 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1 mała garść natki pietruszki
~ sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i zachowujemy kilka łyżek wody po gotowaniu (zawiera skrobię, która pięknie zlepi nam makaron z sosem ;)).

Suszone pomidorki kroimy drobno, awokado rozgniatamy dokładnie widelcem a parmezan ścieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem (możecie dać więcej czosnku – ja nie jestem wielką fanką ;)). Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i 2-3 łyżki wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy i wykładamy porcje na talerze. Na wierzchu posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Spaghetti z awokado i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *