Wegańskie muffinki czekoladowe

Przed dalszym dyniowaniem zapraszam dzisiaj na słodkie i pyszne wegańskie muffinki czekoladowe, bo nie dość, że mamy poniedziałek to jeszcze pogoda dobija, więc trzeba sobie słodzić życie w tych sferach, na które mamy wpływ :p Ostatnio zrobiłam je na małe przyjęcie i bardzo szybko zniknęły z talerza, więc chyba ich smak nie wymaga dłuższego komentarza ;> Są bardzo czekoladowe, słodkie oraz bardzo przyjemne i łatwe do zrobienia, bo nawet nie trzeba miksera wyciągać, łyżka i duża miska nam wystarczy (no może jeszcze widelec, żeby banana ładnie rozgnieść ;p). A bardzo pięknie rosną i napawają nadzieją na tą otaczająca nas ponurą aurę… Zapraszam na cudowne wegańskie muffinki czekoladowe :)

Wegańskie muffinki czekoladowe

(12-14 sztuk)

~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 2 łyżki kakao
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1/2 szklanki cukru
~ 1/4 szklanki oleju
~ 1/2 szklanki mleka roślinnego
~ 1 dojrzały banan
~ 100 g czekolady wegańskiej (ok. 60 % kakao)

Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sodę, kakao i cukier. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, mleko, rozgniecionego banana. Wszystko dokładnie mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie mieszamy.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i wypełniamy silikonowe foremki do muffinek (papierowe też ujdą ;)) do ok. 1/2 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut (sprawdzamy patyczkiem czy już są ok). Studzimy i podajemy. Smacznego :)

 

Drukuj


3 thoughts on “Wegańskie muffinki czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *