fbpx

Spring rolls z kurczakiem, mango, awokado i tajską bazylią z sosem satay – idealny obiad na upały

by Kucharka w baletkach

Spring rolls to potrawa, która pasuje mi najbardziej na wiosnę albo na letni lekki obiad w upały. Wiele osób woli smażone w głębokim tłuszczu sajgonki. Jednak, dla mnie właśnie lekkie i delikatne spring rolls maczane w pysznym sosie to najlepsze azjatyckie rolki. Nawet przygotowując sajgonki zawsze je piekę, bo smażone są dla mnie za ciężkie (zobaczcie fit pieczone sajgonki ;)).

Dzisiaj mam dla Was właśnie przepyszne spring rolls z kurczakiem, tajską bazylią i sosem satay. Takie danie to idealne jedzenie na upały. Lekkie, pożywne i sycące. Dodatkowo, nie wymagają użycia dużej ilości temperatury. Świetnie nadadzą się nie tylko na obiad na lato, ale też na przekąskę lub fit kolację w gronie najbliższych.

Spring rolls z kurczakiem i tajską bazylią są delikatne w smaku, z wyraźnym anyżkowym posmakiem od tajskiej bazylii, który jest idealnie tonowany przez słodkawy orzechowy sos satay. Tajska bazylia dodaje odświeżającego posmaku i sprawia, że te spring rolls dają prawdziwą ulgę przy wysokich temperaturach.

Mamy tutaj prawdziwą kakofonię cudownych smaków i aromatów. Bardzo polecam – spring rolls z kurczakiem, tajską bazylią i sosem satay przed Wami :-)

Drukuj

Spring rolls z kurczakiem, mango, awokado, tajską bazylią i sosem satay

Liczba porcji: 2 (po 5 spring rolls na porcję) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 750 kalorii, 40b, 62w, 40t, 9bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Kurczak grillowany lub pieczony:

  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju

Sos satay:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka cukru / erytrolu / ksylitolu
  • sok z 1/2 limonki

Spring rolls:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 średnie awokado
  • 1 ogórek zielony
  • 1 średnie dojrzałe mango
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pęczek tajskiej bazylii

PRZYGOTOWANIE

Kurczak grillowany lub pieczony:

  1. W miseczce łączymy przyprawy, sos sojowy i olej.
  2. Filet z kurczaka kroimy na 2 lub 4 części. Dodajemy do mieszanki i dokładnie mieszamy. 
  3. Kurczaka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut albo grillujemy. Odstawiamy. 
  4. Gdy lekko przestygnie, kurczaka kroimy na paseczki.

Sos satay:

  1. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu w małym rondelku.
  2. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
  3. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy. 

Spring rolls:

  1. Zaczynamy od warzyw i owoców: awokado wydrążamy i kromy w paski, ogórek i marchewki obieramy, a następnie kroimy w paski, mango obieramy i również kroimy w paseczki. Od pęczka tajskiej bazylii odrywamy liście. 
  2. Warzywa, owoce, kurczaka i bazylię układamy przed sobą. 
  3. Każdy arkusik papieru ryżowego zwilżamy lekko letnią wodą i układamy na drewnianej desce. Układamy na środku paseczki wszystkich dodatków starając się je podzielić na 10 mniej więcej równych części. Krótsze boki każdej rolki zawijamy do środka i zwijamy jak naleśnika czy burrito. 
  4. Spring rolls układamy na talerzu, obok ustawiamy sos satay i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close