Spring rolls to potrawa, która pasuje mi najbardziej na wiosnę albo na letni lekki obiad w upały. Wiele osób woli smażone w głębokim tłuszczu sajgonki. Jednak, dla mnie właśnie lekkie i delikatne spring rolls maczane w pysznym sosie to najlepsze azjatyckie rolki. Nawet przygotowując sajgonki zawsze je piekę, bo smażone są dla mnie za ciężkie (zobaczcie fit pieczone sajgonki ;)).
Dzisiaj mam dla Was właśnie przepyszne spring rolls z kurczakiem, tajską bazylią i sosem satay. Takie danie to idealne jedzenie na upały. Lekkie, pożywne i sycące. Dodatkowo, nie wymagają użycia dużej ilości temperatury. Świetnie nadadzą się nie tylko na obiad na lato, ale też na przekąskę lub fit kolację w gronie najbliższych.
Spring rolls z kurczakiem i tajską bazylią są delikatne w smaku, z wyraźnym anyżkowym posmakiem od tajskiej bazylii, który jest idealnie tonowany przez słodkawy orzechowy sos satay. Tajska bazylia dodaje odświeżającego posmaku i sprawia, że te spring rolls dają prawdziwą ulgę przy wysokich temperaturach.
Mamy tutaj prawdziwą kakofonię cudownych smaków i aromatów. Bardzo polecam – spring rolls z kurczakiem, tajską bazylią i sosem satay przed Wami :-)

SKŁADNIKI
Kurczak grillowany lub pieczony:
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
Sos satay:
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka cukru / erytrolu / ksylitolu
- sok z 1/2 limonki
Spring rolls:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 średnie awokado
- 1 ogórek zielony
- 1 średnie dojrzałe mango
- 2 średnie marchewki
- 1 pęczek tajskiej bazylii
PRZYGOTOWANIE
Kurczak grillowany lub pieczony:
- W miseczce łączymy przyprawy, sos sojowy i olej.
- Filet z kurczaka kroimy na 2 lub 4 części. Dodajemy do mieszanki i dokładnie mieszamy.
- Kurczaka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut albo grillujemy. Odstawiamy.
- Gdy lekko przestygnie, kurczaka kroimy na paseczki.
Sos satay:
- Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu w małym rondelku.
- Dodajemy resztę składników i mieszamy.
- Podgrzewamy na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy.
Spring rolls:
- Zaczynamy od warzyw i owoców: awokado wydrążamy i kromy w paski, ogórek i marchewki obieramy, a następnie kroimy w paski, mango obieramy i również kroimy w paseczki. Od pęczka tajskiej bazylii odrywamy liście.
- Warzywa, owoce, kurczaka i bazylię układamy przed sobą.
- Każdy arkusik papieru ryżowego zwilżamy lekko letnią wodą i układamy na drewnianej desce. Układamy na środku paseczki wszystkich dodatków starając się je podzielić na 10 mniej więcej równych części. Krótsze boki każdej rolki zawijamy do środka i zwijamy jak naleśnika czy burrito.
- Spring rolls układamy na talerzu, obok ustawiamy sos satay i podajemy. Smacznego :)



