fbpx

Ekspresowe brownies z malinami bez cukru – brownies z daktylami gotowe w 30 minut

by Kucharka w baletkach

Brownies to jedno z bezpiecznych ciast, które każdy lubi. Nawet ja jako średnia fanka czekoladowych wypieków, co rusz piekę brownies. Na blogu pojawiło się moje ukochane fit brownies z fasoli, które powtarzałam co 2 dni w swoim czasie. Jest też sezonowe brownies z czereśniami, które idealnie nada się na teraz. Dzisiaj mam kolejną sezonową pyszną wersję brownies, czyli ekspresowe brownies bez cukru z malinami.

Maliny to nie moje ulubione owoce lata. Jednak, moim zdaniem to właśnie one najlepiej wypadają w czekoladowych połączeniach. I powstanie tego ekspresowego brownies zawdzięczamy właśnie dzisiaj malinom, bo to właśnie je najpierw kupiłam. A dopiero potem wpadłam na to, że idealnym pomysłem na weekendowy deser na lato będzie właśnie brownies z malinami.

Słodycz i kleistą konsystencję zapewniają tutaj suszone daktyle. Prawdziwe masło dodaje lekkiej tłustości i miękkości. Maliny lekkiej kwaskowatości, a orzechy chrupkości. Jak widać – ekspresowe brownies to źródło wszystkich tekstur, które razem tworzą przecudowny zdrowy deser na lato.

A do tego takie ekspresowe brownies bez cukru idealnie nada się w przypadku niezapowiedzianych gości. Wystarczy zalać daktyle i roztopić masło, a potem samo przygotowanie ciast wraz z upieczeniem to już tylko 30 minut. A wychodzi z tego naprawdę przepyszne kleiste idealnie czekoladowe brownies, które pokocha każdy. Zapraszam :)

Ekspresowe brownies z malinami bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Wartości odżywcze: 260 kalorii 4b, 29w, 15t, 3,5bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g prawdziwego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 75 g orzechów włoskich
  • 125 g malin

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy z wody zostawiając 2-3 łyżki.
  3. W rondelku umieszczamy masło. Roztapiamy je i odstawiamy.
  4. Do miski blendera wrzucamy daktyle i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek, masło i jajka. Łączymy dokładnie trzepaczką.
  5. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i większość malin (zostawiając troszkę na wierzch). Delikatnie mieszamy.
  6. Całą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy świeże maliny.
  7. Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy i podajemy. Na ciepło z lodami waniliowymi smakuje przecudownie. Smacznego :)

coś na dokładkę?

14 komentarzy

Julia 15 sierpnia 2021 - 20:20

Daktyle odcedzasz z wody?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 16 sierpnia 2021 - 09:03

Tak, ale zostawiając troszkę (z 2-3 łyżki). Dziękuję za pytanie, doprecyzuję to w przepisie :)

Odpowiedz
Dorota 9 września 2022 - 13:57

A masło roztopione , kiedy dodajemy?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 10 września 2022 - 08:07

Wtedy kiedy mąkę i jajka.
Bardzo dziękuję za pytanie, bo już zauważyłam jakiś czas temu, że powinnam to dopisać, a wyleciało mi z głowy. Już jest poprawione też w przepisie :)

Odpowiedz
Alicja 8 lutego 2023 - 14:29

Jakiej wielkości blaszka?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 11 lutego 2023 - 19:03

Najlepiej 20×20 cm :)

Odpowiedz
Ola 3 listopada 2023 - 09:57

A jakie inne owoce mogę dodać , sezon malin minął, może inne jabłko gruszka ?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 3 listopada 2023 - 16:34

W sumie i gruszki i jabłka będą dobre, ale myślę, że gruszka lepiej pasuje :)

Justi 7 listopada 2022 - 07:38

Mogą być mrożone maliny? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 9 listopada 2022 - 07:26

Oczywiście :) najpierw jednak warto je rozmrozić i odlać sok, żeby ciasto nie zrobiło się za wilgotne :)

Odpowiedz
Ola 30 sierpnia 2023 - 18:12

A czy zamiast maki pszennej mogę dać owsiana lub np.ryżowa lub pół na pół? A jeśli nie te to może orkiszowa się nada?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 30 sierpnia 2023 - 19:14

W tym przepisie właściwie każda powinna się sprawdzić, z wymienionych ryżowa najbardziej wpłynie na smak, ale może i pozytywnie ;)

Odpowiedz
Ola 15 września 2023 - 11:59

Przepyszne te brownie, tak jak piszesz , kwaskowosc, chrupkości, słodycz daktylowa. Super smaczne , piekne i zdrowe brownie. Czasem daje karob i tez pyszne. Dałam mąkę owsiana pół na pół z ryzowa👍❤️♥️

Odpowiedz
Ola 24 listopada 2023 - 10:01

Już robiłam kilka razy i super smaczne ale sezon minął i tak myśle czy mrożone wiśnie tez mogą być i dać je tez do środka czy tylko na gore?

Odpowiedz

Skomentuj

Close