fbpx

Ekspresowe brownies z malinami bez cukru – brownies z daktylami gotowe w 30 minut

by Kucharka w baletkach

Brownies to jedno z bezpiecznych ciast, które każdy lubi. Nawet ja jako średnia fanka czekoladowych wypieków, co rusz piekę brownies. Na blogu pojawiło się moje ukochane fit brownies z fasoli, które powtarzałam co 2 dni w swoim czasie. Jest też sezonowe brownies z czereśniami, które idealnie nada się na teraz. Dzisiaj mam kolejną sezonową pyszną wersję brownies, czyli ekspresowe brownies bez cukru z malinami.

Maliny to nie moje ulubione owoce lata. Jednak, moim zdaniem to właśnie one najlepiej wypadają w czekoladowych połączeniach. I powstanie tego ekspresowego brownies zawdzięczamy właśnie dzisiaj malinom, bo to właśnie je najpierw kupiłam. A dopiero potem wpadłam na to, że idealnym pomysłem na weekendowy deser na lato będzie właśnie brownies z malinami.

Słodycz i kleistą konsystencję zapewniają tutaj suszone daktyle. Prawdziwe masło dodaje lekkiej tłustości i miękkości. Maliny lekkiej kwaskowatości, a orzechy chrupkości. Jak widać – ekspresowe brownies to źródło wszystkich tekstur, które razem tworzą przecudowny zdrowy deser na lato.

A do tego takie ekspresowe brownies bez cukru idealnie nada się w przypadku niezapowiedzianych gości. Wystarczy zalać daktyle i roztopić masło, a potem samo przygotowanie ciast wraz z upieczeniem to już tylko 30 minut. A wychodzi z tego naprawdę przepyszne kleiste idealnie czekoladowe brownies, które pokocha każdy. Zapraszam :)

Drukuj

Ekspresowe brownies z malinami bez cukru

Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: Czas gotowania: Wartości odżywcze 260 kalorii, 4b, 29w, 15t, 3,5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g prawdziwego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 75 g orzechów włoskich
  • 125 g malin

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  3. W rondelku umieszczamy masło. Roztapiamy je i odstawiamy.
  4. Do miski blendera wrzucamy daktyle i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek i jajka. Łączymy dokładnie trzepaczką.
  5. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i większość malin (zostawiając troszkę na wierzch). Delikatnie mieszamy.
  6. Całą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy świeże maliny.
  7. Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy i podajemy. Na ciepło z lodami waniliowymi smakuje przecudownie. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close