Pewnie większość świata masło orzechowe bardziej kojarzy z daniami na słodko, ale ja już nie raz przekonałam się, że w wersji wytrawnej też zachwyca i sprawia, że danie smakuje wyjątkowo :> Na pierwszy raz szczególnie polecam połączenie podsmażonej piersi z kurczaka, brokułów i właśnie masła. Naprawdę smakuje cudownie :> A jeżeli jesteście odważni to już nawet bez tej rozgrzewki zapraszam – surówka z masłem orzechowym przed Wami. Ostatnio to w ogóle kapusta pekińska bardzo często u mnie gości, jest taka delikatna w smaku, że można kombinować z nią na różne sposoby i nigdy się chyba nie może znudzić ;) Ta surówka z masłem orzechowym będzie pięknie pasowała do wszelkich warzywnych burgerów czy białego mięsa. Polecam serdecznie :)
Surówka z masłem orzechowym
(1 duża miska – ok. 4-5 porcji)
~ 1 kapusta pekińska (ok. 600 g)
~ 1 duża marchewka
~ 3 cebulki dymki (możecie też dorzucić szczypiorek z nich ;))
~ 2 duże łyżki masła orzechowego
~ 100 g jogurtu naturalnego
~ sól, pieprz
Kapustę pekińską pozbawiamy twardych części i drobno siekamy. Cebulki również siekamy, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa razem mieszamy. W miseczce dokładnie łączymy masło orzechowe i jogurt. Dodajemy do warzyw, solimy, pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
MI masło orzechowe kojarzy się z fistaszkami – idealne na wytrawnie, słodko i same w sobie ale o surówce z masłem orzechowym nie słyszałam :) Ciekawe ;)
Nie wątpię, że masło orzechowe doskonale tutaj pasuje ;)
kapusta i masło orzechowe? nie próbowałam jeszcze :)