fbpx

Surówka z masłem orzechowym

by Kucharka w baletkach

Pewnie większość świata masło orzechowe bardziej kojarzy z daniami na słodko, ale ja już nie raz przekonałam się, że w wersji wytrawnej też zachwyca i sprawia, że danie smakuje wyjątkowo :> Na pierwszy raz szczególnie polecam połączenie podsmażonej piersi z kurczaka, brokułów i właśnie masła. Naprawdę smakuje cudownie :> A jeżeli jesteście odważni to już nawet bez tej rozgrzewki zapraszam – surówka z masłem orzechowym przed Wami. Ostatnio to w ogóle kapusta pekińska bardzo często u mnie gości, jest taka delikatna w smaku, że można kombinować z nią na różne sposoby i nigdy się chyba nie może znudzić ;) Ta surówka z masłem orzechowym będzie pięknie pasowała do wszelkich warzywnych burgerów czy białego mięsa. Polecam serdecznie :)

Surówka z masłem orzechowym

(1 duża miska – ok. 4-5 porcji)

~ 1 kapusta pekińska (ok. 600 g)
~ 1 duża marchewka
~ 3 cebulki dymki (możecie też dorzucić szczypiorek z nich ;))
~ 2 duże łyżki masła orzechowego
~ 100 g jogurtu naturalnego
~ sól, pieprz

Kapustę pekińską pozbawiamy twardych części i drobno siekamy. Cebulki również siekamy, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa razem mieszamy. W miseczce dokładnie łączymy masło orzechowe i jogurt. Dodajemy do warzyw, solimy, pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 10 kwietnia 2017 - 11:07

MI masło orzechowe kojarzy się z fistaszkami – idealne na wytrawnie, słodko i same w sobie ale o surówce z masłem orzechowym nie słyszałam :) Ciekawe ;)

Odpowiedz
Ania S 10 kwietnia 2017 - 15:47

Nie wątpię, że masło orzechowe doskonale tutaj pasuje ;)

Odpowiedz
piegusek 12 kwietnia 2017 - 06:41

kapusta i masło orzechowe? nie próbowałam jeszcze :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close