fbpx

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado

by Kucharka w baletkach

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado to surówka, w której przemycam awokado moim najbliższym.

Chociaż wiedzą, że lubię odejść od tradycyjnych przepisów i są bardzo ostrożni przy wypiekach, to surówki biorą jak lecą i nie pytają, co jest w środku. Kiedyś nie sądziłam, że awokado przejdzie. Skupiałam się więc na bardzo lubianej przez moją rodzinę surówce z marchewką i koperkiem albo coleslawie. Obydwie można zrobić zarówno z młodej kapusty, jak i kapusty pekińskiej.

Nie pamiętam, kiedy dokładnie zaszalałam i postawiłam surówkę z sosem awokado. Jednak wiem, że wielka miska poszła w jeden obiad i każdy brał dokładkę.

Surówka z kapusty pekińskiej awokado to surówka, które smakuje każdemu

Przyznam, że do dziś mnie to dziwi. Moi bracia są bardzo wybredni. Jeden z nich zresztą odmawiała jedzenia jakiekolwiek surówki poza tartymi burakami albo surówki z samej kapusty pekińskiej z gotowym dressingiem koperkowym (takim w proszku, który się miesza z olejem i wodą). A dzisiaj śmiało nakłada sobie każdą surówkę, którą rzucam na stół.

Ta zresztą surówka z kapusty pekińskiej z sosem awokado zyskała szczególne uznanie i robię ją najczęściej. Jest prosta, w miarę szybka i cudownie łączy w sobie kremowość i lekką słodycz. Idealnie pasuje do delikatnych smaków typu drobiowe kotlety, ryby lub warzywne kotlety (np. z cieciorki).

Jej dużym plusem jest też fakt, że jest małoskładnikowa. Właściwie bazujemy tutaj tylko na 4 składnikach, a wychodzi coś naprawdę cudownego. Bardzo polecam :)

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 110 kalorii 4b, 12w, 6t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 mała kapusta pekińska (bez twardej końcówki ok. 600 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 awokado (ok. 140 g miąższu)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Od kapusty pekińskiej odcinamy twardą końcówkę, a resztę siekamy w drobne paski. Myjemy dokładnie i osuszamy. Dodajemy do niej obraną i startą marchewkę. Mieszamy.
  2. Awokado obieramy, wydrążamy środek i dokładnie rozgniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem. Solidnie pieprzymy i solimy.
  3. Mieszamy z kapustą z marchewką.
  4. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ania S 19 stycznia 2017 - 21:56

Wygląda bardzo pysznie :)

Odpowiedz
Anulla 22 stycznia 2017 - 18:32

apetyczna :) fajny dodatek awokado :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close