fbpx

Tarta z mąki z ciecierzycy z botwinką i jajkiem – fit tarta z botwinką

by Kucharka w baletkach

Tarta z mąki z ciecierzycy z botwinką i jajkiem wpadła mi do głowy, kiedy jadłam mój ukochany chłodnik litewski. Zawsze podaję go z jajkiem, więc stwierdziłam, że czemu by nie zrobić tarty w podobnym konwencji? I tak powstała przepyszna fit tarta z mąki z ciecierzycy z pysznym sezonowym botwinkowym nadzieniem. Sam spód do tarty z mąki z ciecierzycy wychodzi przyjemnie orzechowy i chrupiący. Jego smak świetnie komponuje się z nadzieniem buraczkowym, które wychodzi delikatne i przyjemne dzięki dodatkowi twarożku lub ricotty. A choć ugotowane jajko na wierzchu brzmi jak lekka ekstrawagancja to naprawę świetny dodatek, który sprawia, że tarta się pięknie prezentuje. Bardzo polecam i zapraszam – tarta cieciorkowa z botwinką i jajkiem zaprasza :)

Tarta z mąki z ciecierzycy z botwinką i jajkiem

Drukuj
Liczba porcji: 3 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 320 kalorii 21b, 36w, 10t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Tarta:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki wody

Nadzienie:

  • 1 pęczek botwinki
  • 50 g zmielonego twarogu półtłustego lub ricotty
  • 3 jajka
  • koperek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Tarta:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a spód i dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki łączymy w misce (masa będzie troszkę kleista, ale nie dodawajcie dużo więcej mąki, bo tarta wyjdzie zbyt twarda).
  3. Wilgotnymi dłońmi lub łyżką przekładamy masę do tortownicy i rozsmarowujemy spód i boki tortownicy tworząc spód do tarty.
  4. Spód pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:

  1. Pęczek botwinki bardzo dokładnie płukamy i osuszamy, żeby pozbyć się ziarenek piasku. Dzielimy na mniejsze części (buraczki kroimy w kostkę, łodyżki na mniejsze części, liście lekko rwiemy). Gotujemy 4-5 minut, aż buraczki zmiękną. Przekładamy do miski i odstawiamy na 5 minut, żeby lekko przestygły.
  2. W osobnym rondelku gotujemy 2 jajka na twardo (ok. 8-9 minut). Zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
  3. Do botwinki dodajemy twaróg lub ricottę i 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej.
  4. Nadzienie przekładamy do podpieczonego spodu i wyrównujemy. Podpiekamy kolejne 10 minut.
  5. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Ostrożnie lekko wciskamy ćwiartki jajek w podpieczone nadzienie. Całość posypujemy świeżym koperkiem i podpiekamy dodatkowe 10 minut.
  6. Wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut i podajemy. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Delektujemy 7 lipca 2021 - 13:12

Niesamowicie smaczna tarta:) Przepis tak udany, że nie ma nawet co w nim poprawić:D

Odpowiedz

Skomentuj

Close