Tarta z mąki z ciecierzycy z botwinką i jajkiem wpadła mi do głowy, kiedy jadłam mój ukochany chłodnik litewski. Zawsze podaję go z jajkiem, więc stwierdziłam, że czemu by nie zrobić tarty w podobnym konwencji? I tak powstała przepyszna fit tarta z mąki z ciecierzycy z pysznym sezonowym botwinkowym nadzieniem. Sam spód do tarty z mąki z ciecierzycy wychodzi przyjemnie orzechowy i chrupiący. Jego smak świetnie komponuje się z nadzieniem buraczkowym, które wychodzi delikatne i przyjemne dzięki dodatkowi twarożku lub ricotty. A choć ugotowane jajko na wierzchu brzmi jak lekka ekstrawagancja to naprawę świetny dodatek, który sprawia, że tarta się pięknie prezentuje. Bardzo polecam i zapraszam – tarta cieciorkowa z botwinką i jajkiem zaprasza :)
SKŁADNIKI
Tarta:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki wody
Nadzienie:
- 1 pęczek botwinki
- 50 g zmielonego twarogu półtłustego lub ricotty
- 3 jajka
- koperek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Tarta:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a spód i dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki łączymy w misce (masa będzie troszkę kleista, ale nie dodawajcie dużo więcej mąki, bo tarta wyjdzie zbyt twarda).
- Wilgotnymi dłońmi lub łyżką przekładamy masę do tortownicy i rozsmarowujemy spód i boki tortownicy tworząc spód do tarty.
- Spód pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie:
- Pęczek botwinki bardzo dokładnie płukamy i osuszamy, żeby pozbyć się ziarenek piasku. Dzielimy na mniejsze części (buraczki kroimy w kostkę, łodyżki na mniejsze części, liście lekko rwiemy). Gotujemy 4-5 minut, aż buraczki zmiękną. Przekładamy do miski i odstawiamy na 5 minut, żeby lekko przestygły.
- W osobnym rondelku gotujemy 2 jajka na twardo (ok. 8-9 minut). Zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
- Do botwinki dodajemy twaróg lub ricottę i 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej.
- Nadzienie przekładamy do podpieczonego spodu i wyrównujemy. Podpiekamy kolejne 10 minut.
- Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Ostrożnie lekko wciskamy ćwiartki jajek w podpieczone nadzienie. Całość posypujemy świeżym koperkiem i podpiekamy dodatkowe 10 minut.
- Wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut i podajemy. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego :)
1 komentarz
Niesamowicie smaczna tarta:) Przepis tak udany, że nie ma nawet co w nim poprawić:D